5 najčešćih razloga PUCANJA VENA i kako to spriječiti

Priručnik bolesti
5 najčešćih razloga PUCANJA VENA i kako to spriječiti
Proširene vene najčešće se pojavljuju u starijoj životnoj dobi, posebno kod žena zbog utjecaja hormona.

Pucanje vena obično je bezopasno, ali ponekad može upućivati i na neki drugi zdravstveni problem. Proširene vene najčešće se pojavljuju u starijoj životnoj dobi, posebno kod žena zbog utjecaja hormona.

Uzroci pucanja vena

Vene pucaju kada su izložene pritisku ili nekoj vanjskoj traumi. Najčešći razlozi zašto se to događa su:

 -   ozljeda, pad ili udarac,
 -   proširene vene,
 -   neispravno sjedenje,
 -   uzimanje lijekova koji razrjeđuju krv,
 -   bolesti poput leukemije, meningitisa ili sepse.

Pucanje vena uslijed udarca

Kada vanjska trauma ozlijedi krvne žile, ali ne i kožu, nastat će modrica koja u pravilu spontano nestaje za nekoliko dana do 2 sedmice. Ako podljev ne nestane ni nakon dvije sedmice, potrebno je posjetiti doktora kako bi se utvrdilo nije li došlo do dubljeg oštećenja tkiva.

Ako želite smanjiti veličinu modrice, odmah nakon udarca stavite hladni oblog na ozlijeđeno mjesto i držite ga 30 minuta. Pustite da se koža ponovno zagrije, a zatim ponovno stavite hladni oblog na još 20-ak minuta. Ledeni oblog smanjit će oteklinu jer steže krvne žile, pa će se manje krvi izliti u tkivo zbog čega će modrica biti manja i prije će se zaliječiti.

Pucanje proširenih vena

Proširene vene najčešće nastaju na nogama, uslijed djelovanja gravitacije i neprilagođenosti venskih zalistaka. Zadatak vena je tjerati krv prema srcu, no uslijed dugotrajnog stajanja ili sjedenja krv se skuplja u ekstremitetima, a vene ju s vremenom sve teže uspijevaju pumpati gore. Zato se proširene vene najčešće pojavljuju u starijoj životnoj dobi, posebno kod žena zbog utjecaja hormona.

Zadržavanje krvi u nogama proširit će vene i učiniti njihove stijenke slabijima i tanjima, zbog čega one postaju tamnoplave i ljubičaste, ponekad ispupčene i vrlo vidljive, te s lakoćom pucaju stvarajući modrice.

Prirodni način za prevenciju i smanjivanje proširenih vena su bioflavonoidi te vitamini C i E. Bioflavonoidi poboljšavaju vensku cirkulaciju, a njima obiluju heljda, marelice, trešnje, jabuke te crni čaj. Vitamini C i E ojačavaju stijenke krvnih žila, stoga je dobro prehranu obogatiti citrusnim voćem te maslinovim uljem, avokadom, chia sjemenkama te svim orašastim plodovima.

Neispravno sjedenje

Sjedite li često prekriženih nogu, na stražnjoj strani noge pojavit će se sitna mreža plavih žilica koje se nalaze blizu kože, a sklone su pucanju i stvaranju hematoma. Dugotrajno sjedenje prekriženih nogu također usporava cirkulaciju te izlaže žile većem pritisku.

Ako ne možete promijeniti ovu naviku, redovito zamijenite položaj nogu kako ne bi uvijek ista noga bila gore. Nakon dužeg sjedenja prekriženih nogu, poboljšajte cirkulaciju tako da ih prije spavanja držite na povišenom barem 20-ak minuta.

Pucanje vena zbog korištenja lijekova

Određeni lijekovi smanjuju proizvodnju trombocita, odnosno krvnih pločica koje sprječavaju krvarenje zatvarajući ranice na tkivu. Riječ je obično o lijekovima protiv zgrušnjavanja krvi, aspirinu, ibuprofenu, steroidima te lijekovima koji se koriste u liječenju karcinoma.

Navedene lijekove trebate uzimati samo po savjetu doktora, a ako se modrice učestalo pojavljuju, ne zaboravite to spomenuti na idućem pregledu.

Pucanje vena kao simptom bolesti

Pucanje vena i naizgled spontano pojavljivanje modrica može biti posljedica nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Obična upala grla može učiniti vene slabijima i sklonijima pucanju. Osobe oboljele od leukemije također lako zadobivaju modricu, a pucanje vena može biti i simptom sepse, takozvanog trovanja krvi.

Ako uz pucanje vena primijetite i učestalo krvarenje iz nosa i zubnog mesa ili krv u urinu, obavezno potražite liječničku pomoć.

Kako spriječiti pucanje vena?

 -   Ako svakodnevno dugo sjedite, pokušajte svakih pola sata nakratko prošetati kako biste potakli cirkulaciju.
 -   Prije spavanja držite noge na povišenom položaju barem 20-ak minuta.
 -   Povećajte unos vitamina C i E.
 -   Izbjegavajte nositi visoke potpetice.
 -   Izbjegavajte usku odjeću i obuću.
 -   Izbjegavajte sjediti prekriženih nogu.
 -   Redovito vježbajte kako biste potakli cirkulaciju te osnažili mišiće.

Prirodni pripravci protiv pucanja vena

Određeno ljekovito bilje može potaknuti vensku cirkulaciju te ojačati stijenke krvnih žila. Pri tome se najviše koristi ekstrakt suhog ploda divljeg kestena koji sadrži escin, aktivnu tvar koja povećava tonus vena i dovodi do njihove kontrakcije te tako umanjuje probleme s venama i hemeroidima.

Suhi ekstrakt listova ginkga sadrži flavonoide koji osnažuju stijenke krvnih žila i potiču cirkulaciju krvi prema srcu i mozgu. Time se rasterećuju krvne žile i smanjuje mogućnost njihova pucanja.

Ne propustite