NIKOLINA BALABAN PUŠTENA, ali će joj biti zabranjen rad: Doktorica koja je lagala pacijentima oboljelim od RAKA je supruga RATNOG ZLOČINCA IZ PRIJEDORA, a bila i ličnost godine Face TV!?

Bosna i Hercegovina
NIKOLINA BALABAN PUŠTENA, ali će joj biti zabranjen rad: Doktorica koja je lagala pacijentima oboljelim od RAKA je supruga RATNOG ZLOČINCA IZ PRIJEDORA, a bila i ličnost godine Face TV!?
Krajem prošle godine bihaćki ljekar Dževad Durmišević u otvorenom pismu javnosti teško je optužio Balaban za nehat.

Doktorica Nikolina Balaban, bivša šefica Službe za patologiju Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, koja je jučer uhapšena pod sumnjom za nesavjestan rad u službi, puštena je na slobodu, uz određene mjere zabrane, potvrdili su za naš portal u Tužilaštvu USK.

"Predložili smo zabranu obavljanja ljekarske djelatnosti i zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska državne granice sa ličnom kartom. Sve predložene mjere su potvrđene od Kantonalnog suda u Bihaću", kazali u Tužilaštvu USK.

Iz Tužilaštva su istakli da nisu tražili mjeru produženja pritvora, te da je dr. Balaban puštena na slobodu, uz navedene mjere zabrane.

Sarajevska Face TV obilježila je petu godišnjicu emitiranja svog programa dodjelom nagrade “Ličnost godine” aktivistici Nikolini Balaban; nagrada je izazvala podijeljene reakcije, od euforičnog aplaudiranja jednih do ljutnje onih koji podsjećaju na ne baš časnu ratnu i poratnu prošlost prijedorske doktorice i njenog pokojnog supruga.

“Mjesec je dana trajalo biranje, ali od prvog dana nije bilo dileme. Doktorica Nikolina Balaban je ličnost godine”, kazao je Senad Hadžifejzović u otvorenom programu svoje Face televizije dodjeljujući nagradu prijedorskoj doktorici i aktivistici Nikolini Balaban.

Mišljenja Prijedorčana o nagradi za Nikolinu Balaban podijeljena su. Pokojni muž Nikoline Balaban, Darislav Medić, bio je, prema tvrdnjama preživjelih svjedoka, pripadnik srpskih snaga koji su u ljeto 1992. godine počinili teške ratne zločine u prijedorskim naseljima na lijevoj obali rijeke Sane.

Riječ je o naseljima Bišćani, Rizvanovići, Rakovčane, Hambarine, Tukovi i Čarakovo, u kojima je od 20. do 23. jula 1992. godine ubijeno više oko 1.850 ljudi. Medić je, nezvanično, bio pod istragom za ratne zločine. Nakon rata, hapšen je nekoliko puta, a sudilo mu se 2014. godine za iznudu.

Podsjećamo, u posljednje vrijeme, nekoliko desetina pacijenata iz Unsko-sanskog kantona izašlo je u javnost sa tvrdnjama da su im ustanovljene pogrešne dijagnoze od dr. Balaban, a što je utvrđeno revidiranim nalazima rađenim u drugim bh. i regionalnim kliničkim centrima. Balaban je za nestručnost optužena i od strane pojedinih kolega ljekara.

Krajem prošle godine bihaćki ljekar Dževad Durmišević u otvorenom pismu javnosti teško je optužio Balaban za nehat.

"Nakon nekoliko revizija prvih njenih nalaza ispostavilo se da su dijagnoze bile potpuno pogrešne, pa tamo gdje je maligno stoji benigno i obrnuto. Hirurge smo upozorili, ali su reakcije bile neozbiljne. Na stručnim sastancima sve se svodilo na seksističke komentare prema spomenutoj doktorici. Tek kada je vrag odnio šalu, kada su uvidjeli da je porastao broj karcinoma, počeli su gunđati…", naveo je Durmišević u svom pismu.

Tada je naveo i konkretne primjere navodnih grešaka dr. Balaban.

"Pacijentici R. DŽ. iz Sanskog Mosta, staroj 23 godine, nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban je dijagnosticirala karcinom dojke. Nakon revizije u Bihaću i u Kliničkom centru u Banjoj Luci, dijagnosticirana je benigna promjena. Dakle, da nije bilo revizije, mlada djevojka bi ostala bez jedne dojke i morala bi proći hemoterapiju… Ili, drugi slučaj Ž. I. iz Cazina. Stručnjakinja iz prijedorske bolnice dijagnosticirala je upalnu bolest želuca. Nakon revizije u Bihaću i Banjoj Luci, dijagnosticiran je karcinom želuca. U ovom bi slučaju posljedice po pacijenta bile fatalne. Dakle, ovdje treba operativnim zahvatom odstraniti želudac, a po nalazu dr. Balaban karcinom bi se trebao liječiti gastalom", naveo je Durmišević.

Iz Tužilaštva USK su krajem februara potvrdili da su otvorili istragu u ovom predmetu zbog, kako su tada pojasnili, "utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama dr. Nikoline Balaban očituju elementi krivičnog djela nesavjesno liječenje".

 

Ne propustite