Do kraja studenog možemo imati vlast, makar na županijskoj razini

Dragan Čović: Ne možemo bez SDA

Objavljeno:03.11.2014 - 09:29
A A A Times Arial

Moja inauguracija u Predsjedništvo BiH zakazana je za 17. studeni • Da mi nismo pobijedili, tko bi razgovarao sa nama? To sam rekao i Bakiru i Miletu, kaže u intervjuu za Oslobođenje Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i novi član Predsjedništva BiH

• Nedavno ste najavili formiranje vlasti do kraja novembra, na što je Vaš budući kolega u Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović kazao da ste duhovit čovjek. Da li je februar realnost ili i dalje vjerujete da je vlast moguće formirati do kraja tekućeg mjeseca?

- Uvjeren sam da možemo do kraja godine. Do kraja studenog možemo imati vlast, makar na županijskoj razini. To je preduvjet da dobijemo entitetsku, odnosno državnu vlast. Što se tiče pet županija sa većinskim hrvatskim stanovništvom, garantiram da će do kraja studenog te županije imati formirane skupštine, odnosno imenovane mandatare. Nešto slično garantira Milorad Dodik, kada je u pitanju Republika Srpska. On garantira da će do 25. studenog imati formiranu Skupštinu i imenovanog mandatara. Ostaje nam tih pet županija gdje većinu ima SDA, a ne vidim nijedan razlog zašto to i ona ne bi mogla uraditi do kraja jedanaestog mjeseca. Ako budemo imali vlast u županijama do kraja studenog, onda nema razloga da do kraja godine nemamo vlast na razini entiteta, odnosno Bosne i Hercegovine", kazao je Čović.

• Da li je jedini i najveći krivac za dugotrajno formiranje vlasti prije četiri godine bio lider SDP-a Zlatko Lagumdžija?

- Apsolutno. Ne samo on, ali on je bio inicijator a danas je dobio odgovor. Oni koji su pokušali eliminirati hrvatsku legitimnu volju napravili su zastoje o kojima pričamo. Ja sad idem obrnutim putem, kao jedan od elemenata uspostave vlasti. Ljudi očekuju da nešto pokrenemo, među njima i 46 procenata onih koji nisu izašli na izbore, ali i onih 54 posto koji su bili u poziciji da biraju. Neki su obećavali stotinu tisuća novih radnih mjesta, a uvjet za to je raditi na konkretnim poslovima i projektima.

  
 
 
 

Sponsored by Luponmedia