(Foto i video) Ekskluzivna priča: Dirljiv susret princa Harryja sa Bosancima Malikom i Žarkom: Ono što vam je moja majka PRINCEZA DIANA obećala neće biti zaboravljeno!

Tema sedmice
(Foto i video) Ekskluzivna priča: Dirljiv susret princa Harryja sa Bosancima Malikom i Žarkom: Ono što vam je moja majka PRINCEZA DIANA obećala neće biti zaboravljeno!
Posjeta BiH je bila jedna od posljednjih u burnom životu najpoznatije britanske princeze, koja je pod nerazjašnjenim okolnostima poginula u saobraćajnom udesu.

Britanski princ Harry susreo se nakon 20 godina sa dvojicom Bosanaca i Hercegovaca koji su kao žrtve mina odmah nakon rata u BiH ugostili njegovu majku legendarnu pricezu Dianu.

Princ Harry je u britanskoj javnosti dobio velike pohvale zbog činjenice da je poželio nastaviti misiju koju je za života nosila njegova majka Diana – borbu protiv mina.

Princeza Diana je u avgustu 1997 godine posjetila BiH i razgovarala tada sa dvojicom dječaka Malikom Bradariće i Žarkom Perićem iz okolice Doboja, koji su žrtve zaostalih mina.

hari-2

PRINC HARRY SA MALIKOM I ŽARKOM 

hari-3

PRINCEZA DIANA SA MALIKOM I ŽARKOM PRIJE 20 GODINA U BiH

Malik je tada imao 14, a Žarko 12 godina. Danas su odrasli ljudi i pozvani su na svečanost povodom Svjetskog dana borbe protiv mina, na kojoj je govorio princ Harry. Njihov susret je bio posebno dirljiv i srdačan

  • Kad se moja majka oprostila od Žarka neposredno prije njene smrti, rekla mu je da neće biti zaboravljen. Molim vas pomozite mi da održimo njenu riječ Žarku i Maliku i svim ljudima poput njih i da završimo posao i riješimo se mina širom svijeta – poručio je u nadahnutom obraćanju. Posjeta BiH je bila jedna od posljednjih u burnom životu najpoznatije britanske princeze, koja je pod nerazjašnjenim okolnostima poginula u saobraćajnom udesu.

 

Ne propustite