Hrvatska je ključna utakmica kvalifikacija

Fudbal
Hrvatska je ključna utakmica kvalifikacija
Antonio Conte govorio za Sky Sports

Još su tačno dvije sedmice ostale do kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. između Italije i Hrvatske na San Siru. Povodom toga Antonio Conte je za Sky Sports progovorio o dosadašnjem vremenu na klupi Azzurra, kao i o planovima za budućnost.

"Iza nas je neuspjeh na Svjetskom prvenstvu. Problemi koji su postojali ne mogu se riješiti u dva mjeseca. Počeli smo dobro, pozvali neka nova imena i s pomlađenom momčadi slavili u sve četiri utakmice. Ipak, još uvijek ima prostora za napredak", rekao je Conte, koji je nakon Svjetskog prvenstva naslijedio Cesarea Prandellija na klupi Azzurra.

"Bilo sam prilično ljut nakon eliminacije u Brazilu jer znam da se uvijek može bolje. Moramo izgraditi tim za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Želimo ostvariti dobar rezultat iako znamo da neće biti lako."

Prvi pravi test Italijanima je Hrvatska na San Siru 16. novembra.

"To je ključna utakmica kalifikacija. Sigurno je da ćemo dobiti neke odgovore koje tražimo, a i pokazat će nam napredujemo li na pravi način."

O Italiji kao evropskom prvaku 2016. je rekao:

"Čuda su moguća i za njih se pripremamo, ali preuranjeno je o tome razmišljati. U ovom trenutku ima bolji reprezentacija od nas u Evropi, a mi moramo učiniti korak naprijed."

Italijanski selektor nije oduševljen onim što vidi u Serie A, prenosi Goal.

"Razočaran sam kad vidim koliko italijanskih igrača ima u klubovima, pa negdje su samo dvojica. Vrijeme je za paljenje alarma. U reprezentaciji su 23 igrača, a oni do mjesta u njoj mogu doći samo igrajući za klub. Tako bi barem trebalo biti."

Ključne figure i dalje su veterani.

"Pirlo je pokazao želju da bude dio ovog projekta i zbog toga mi je drago. Buffon? Teško ćemo ikad imati nekog poput njega, iako bi Perin mogao biti taj. Ipak, iza Gigija je preko 500 utakmica, a to je nešto uistinu vrijedno hvale."

"De Rossi je jedan od onih kojima je ispadanje u Brazilu teško palo. On je uz još četvoricu, petoricu pravi primjer mlađim igračima. Nadam se spojiti iskustvo i mladost u dobru cjelinu."

Pelle je debitirao golom protiv Malte.

"Ako je dobio poziv, znači da ga je zaslužio. Od klupe Parme, preko Holandije, postao je jako dobar igrač, samo mora tako nastaviti.

Balotelli?

"Poziv se mora zaslužiti. Najvažnije mi je da oni koji nose dres Italije, taj dres žele i nositi."

Osvrnuo se Conte i na tri godine u Juventusu.

"Osvojio sam tri naslova prvaka Italije. Iako sam igrao polufinale Europske lige, naši rezultati u Europi su smatrani neuspjehom. Međutim to je meni samo dalo dodatni poticaj."

Za kraj je progovorio o nominaciji za Zlatnu loptu. 

"To je priznanje za moj rad i motiv da budem još bolji u budućnosti."

Ne propustite