Hurtić za Novi.ba: Agrokor je tako velik da svaki njegov PROBLEM postaje i problem BiH - Bojim se da će GRAĐANI NA KRAJU PLATITI CIJENU!

Tema sedmice
Hurtić za Novi.ba: Agrokor je tako velik da svaki njegov PROBLEM postaje i problem BiH - Bojim se da će GRAĐANI NA KRAJU PLATITI CIJENU!
Obzirom na veličinu „Agrokora“ hrvatska vlada, a ni vlade u BiH ne mogu ignorirati njegove probleme.

„Agrokor“ je jednostavno toliko veliki da svaki njegov problem postaje problem ekonomija ne samo Hrvatske nego regije, a time i Bosne i Hercegovine, kaže u razgovoru za portal Novi.ba Zlatko Hurtić, ekonomski ekspert.

On kaže da je i ranije bilo upozorenja da se kompanija jako brzo razvija i da može biti žrtva prekomjernog investiranja.

  • Ono što posebno predstavlja problem jeste velika izloženost prema bankama koje loše poslovanje ove komanije može uzdrmati do te mjere da će ozbiljne udare na ekonomiju biti nemoguće izbjeći – kaže Hurtić.

Problemi u Agrokoru su ozbiljni tim prije što su mnogi detalji dogovora i problema obavijeni velom tajne.

  • Ova kompanija ima razvijeno poslovanje u BiH ne samo u pogledu angažiranja radne snage nego i poslovanja sa domaćim privrednim subjektima. Većina problema proizilazi iz činjenice da se radi kompaniji koja ima veliki tržišni udio u maloprodaji, ali izloženosti prema jednoj od vodećih banaka u BiH „Sberbank“ – navodi on.

Obzirom na veličinu „Agrokora“ hrvatska vlada, a ni vlade u BiH ne mogu ignorirati njegove probleme.

- Slijedi klasičan scenario po kojem radi održanja stabilnosti bankarskog sektora i unutarnje likvidnosti te očuvanja radnih mjesta, država neće moći izbjeći situaciju u kojoj će protivno svim pravlima tržišne ekonomije koristiti sredstva poreskih obaveznika da bi stablizirala Agrokor. A tih sredstava nema obzirom da su budzetski deficiti, bar u BiH, jako visoki. Bojim se da polahko idemo ka situaciji gdje ćemo ponovo morati učiti ne na velikim, nego kobnim greškama, a cijenu ce platiti građani, kako kroz preusmjeravanje budžeta, tako i kroz gubitak radnih mjesta u ovoj, ali i velikom broju drugih kompanija kojima "Agrokor" neće moći platiti robu – kaže Hurtić.

Poseban problem i dalje ostaje bankarska supervizija koja nije smjela dozvoliti preveliku izloženost banaka prema ovoj kompaniji koja je munjevito rasla na bazi bankarskih kredita.

- Problema je jako puno, ali situacija sa Agrokorom daleko je ozbiljnija i angažman vlada je neophodan. Naravno, velika je odgovornost na Upravi Agrokora koji pokusava naći povoljan aranžman sa bankama i dobavljačima, ali bojim se da su i vlasnici ove komanije svjesni da su "preveliki" da bi ih država mogla ignorirati tako da se i te kako oslanjaju na pomoć vlada znajući da su iste postale talac njihove kompanije – zaključuje on. 

Ne propustite