SUNČANO I TOPLO VRIJEME IZMAMILO IZLETNIKE: Pogledajte prizore sa bosanskih planina (FOTO)

Bosna i Hercegovina
SUNČANO I TOPLO VRIJEME IZMAMILO IZLETNIKE: Pogledajte prizore sa bosanskih  planina (FOTO)
Individualno ili u organizaciji više sarajevskih planinarskih društava brojni izletnici pohodili su Jahorinu, Trebević, Bjelašnicu, Visočicu, Igman, Vran, Čvrsnicu, Prenj.

Sunčano i toplo vrijeme u proljetnom ozračju privuklo je ovog vikenda brojne posjetioce na izletišta širom Bosne i Hercegovine. Planinari, šetači, biciklisti uživali su na sarajevskim izletištima i planinarskim stazama.

Individualno ili u organizaciji više sarajevskih planinarskih društava brojni izletnici pohodili su Jahorinu, Trebević, Bjelašnicu, Visočicu, Igman, Vran, Čvrsnicu, Prenj.

Tako je jučer kombi-bus iz Sarajeva do Brusa bio prepun planinara koji su uživali u pješačenju i šetnji stazama na Trebeviću, a i bašte novosagrađenih ugostiteljskih objekata u podnožju Trebevića bile su pune gostiju.

Oni koji su stigli do vrha Trebevića na 1.629 metara nadmorske visine imali su lijep pogled na Sarajevo, te snijegom pokrivene vrhove Bjelašnice, Treskavice, Jahorine.

I na sarajevskom izletištu Čavljak i šetnicama prema Bukoviku i Crepoljskom uživali su i stari i mladi.

U Tušilima i na stazama prema Visočici brojni su bili planinara prvog dana vikenda, a i na Igmanu i Bjelašnici izletnici su uživali u proljetnom šarenilu olimpijskih planina.

Jedna grupa planinara prvog dana vikenda posjetila je pećinu Orlovaču na Palama koja spada u jednu od najvećih i najljepših pećinskih sistema u Bosni i Hercegovini sa unikatnim stalagmitima, stalaktitima, pećinskim stubovima, draperijama, koralnim nakitom. U toj pećini su pronađene kosti medvjeda čija je starost više od 16.000 godina.

I danas su put izletišta u BiH krenuli brojni posjetioci, o čemu svjedoče i informacije BIHAMK-a da je pojačan saobraćaj na putevima prema izletištima. Proljeće sa svojim ciklusom rađanja je za mnoge ljubitelje prirode i najljepše godišnje doba. Najavljuje buđenje, rast i razvoj, kao uvod u sazrijevanje i na kraju smiraj.

Ne propustite