PRLJAVO BOGATI: Šta sve od imovine imaju Todorićeva djeca, i koje sve pozicije drže u Agrokoru!

Biznis
PRLJAVO BOGATI: Šta sve od imovine imaju Todorićeva djeca, i koje sve pozicije drže u Agrokoru!
Još 2013. godine precizno je izbrojeno da Todorićeva ‘država u državi, kako joj mnogi tepaju’, ukupno ima više od 50 firmi i plaća oko 40.000 radnika.

Najbogatiji Hrvat svih vremena Ivica Todorić pater familias je najbogatije porodice i gazda najveće privatne kompanije u Hrvatskoj. Izdanak porodice koja se poslovima bavila i u socijalizmu bivše države, a svoj poslovni uzlet započela je 1990. nakon osnivanja Agrokora. Ivica Todorić je postao vlasnikom nekoliko važnih firmi ponajviše zahvaljujući privatizaciji, piše Slobodna Dalmacija.

Država u državi

Šest godina od osnivanja Todorić je promijenio strukturu svoje kompanije, a u vrijeme Sanaderove vlade, sjeća li se toga još iko, otpisani su dugovi njegovih firmi u iznosu od oko 400 miliona kuna. Danas, u vrtlogu astronomskih brojki, taj iznos i ne izgleda tako velik.

Još 2013. godine precizno je izbrojeno da Todorićeva ‘država u državi, kako joj mnogi tepaju’, ukupno ima više od 50 firmi i plaća oko 40.000 radnika.

Ivica Todorić s Vesnom Bašić ima troje djece, kćerku Ivu te sinove Antu i Ivana. Djeca su, a tu svakako valja ubrojiti i zeta Hrvoja Balenta, na vodećim pozicijama u porodičnoj firmi, obavljaju čitav niz odgovornih funkcija, a imaju ponešto i vlastitog usputnog biznisa.

Iva Balent, jedina kćerka i najstarije dijete vlasnika i predsjednika uprave Agrokora, u najvećoj je privatnoj porodičnoj firmi u Hrvatskoj direktorica marketinga. Posao joj je, kako se sama jednom našalila, ‘da troši novac i u tome u potpunosti uživa’. Kreativna magistrica vanjske trgovine novac – i to milione – najradije troši na marketing.

Ante Todorić (39), stariji sin Ivice Todorića, pokazao je najveći poduzetnički talent te je počeo polako preuzimati Agrokor. U skladu s porodičnom tradicijom, završio je Ekonomski fakultet i magistrirao na temu finansija. U porodičnoj kompaniji karijeru je počeo 1996. godine kao poslovođa cvjećarnice.

Osim što je angažiran na zahtjevnoj funkciji člana uprave Agrokora Ante Todorić je u direktnoj vezi s još barem desetak firmi. Predsjednik je Nadzornih odbora u Solani Pag i tvrtki Unex media, sjedi u nadzornim tijelima Jamnice i Leda, zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora u dioničkom društvu Moslavka iz Kutine koja se djelatnošću preklapa s Beljem, aktivan je i u Multiplus cardu dok o RTL Hrvatska također brine iz Nadzornog odbora.

Brojne poslovne aktivnosti ponešto su mu smanjene nakon što su ‘Centropromet’ (trgovina i usluge) i Hotel Opera prestali postojati i izbrisani su sa spiska aktivnih tvrtki u Sudskom registru.

Granični prijelaz

Ante Todorić je vodio i poduzeće ‘Konmet’ (trgovina i usluge) koje je u međuvremenu likvidirano.

Ivan Todorić, mlađi sin Ivice Todorića, predsjednik je Nadzornog odbora Agrokora. Iako je hrvatskoj javnosti svojedobno osobito bio zanimljiv zbog veze sa srpskom manekenkom Milicom Mihajlović, Ivan je iznimno poslovno aktivan.

Na čelu je Nadzornog odbora firme ‘Projektgradnja’, specijalizirane za izvođenje i projektiranje građevinskih radova, kojom su Todorići od 2014. ušli i u građevinski biznis. Pažnju javnosti tvrtka je privukla kad je u Županji izgradila granični prijelaz za investitora- Ministarstvo finansija RH.

Ivan Todorić (33) bio je ključni čovjek preduzeća ‘Agro panonia’ koja više ne postoji kao i dubrovačkog ‘Centar onofria’ koji je završio u stečaju. Više poslovnih uspjeha ima u ‘Sub Dubrovniku’ gdje se bavi poslovanjem s nekretninama i u tvrtki ‘Pet-it-duo’ koja je specijalizirana za ugostiteljstvo i trgovinu. Jedini je osnivač, s minimalnim iznosom kapitala, tvrtke ‘Sun energy’ koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i trgovinom električne energije.

jahta-jana

Jahta Jana u vlasništvu Todorića

Iznimno aktivan u poslu je i zet Todorićevih, Hrvoje Balent suprug Ive. I on je, logično, ponajprije član uprave Agrokora, a prema specifičnim poslovnim interesima ključni je čovjek turističke agencije ‘Atlas’, sjedi na najodgovornijoj funkciji u ‘Tisku’ i firmi registriranoj za usluge ‘Zagreb plakat’ kao i preduzeću ‘Znanje’ specijaliziranom za izdavačku, štamparsku djelatnost i trgovinu.

Zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora u ‘Eurovibi’, društvu s ograničenom odgovornošću za trgovinu na veliko i malo i proizvodnju kruha i peciva.

Uz ‘Atlas’ nadzire i rad u turističkoj agenciji ‘Adriatica net’, bavi se poslovanjem ‘e-Kolektora’ na području usluga i trgovine, a trgovina i usluge ključni su mu i u društvu s ograničenom odgovornošću ‘A007 koje je osnovao početkom ove godine.

Popis nekretnina

Nešto manje uspjeha Hrvoje Balent je imao s ugašenim tvrtkama ‘A1 Direkt’ koja se bavila prijenosom poslovne dokumentacije i promidžbom, ‘HIB-investom’ (građevinarstvo i trgovina) i ‘AWT zemljišta’ (trgovina i usluge).

Lista kompanija koje su Todorići nove generacije imali ili još uvijek imaju u vlasništvu time nije potpuna.

helikopter-bell

Todorićev helikopter Bell

Osim što su radoholičari, Todorići su veliki ljubitelji skupih, lijepih i luksuznih stvari. Popis nekretnina je pozamašan i teško ga je rekonstruirati, a najupečatljiviji su naravno Kulmerovi dvori na brijegu u Šestinama. Imanje se prostire na 55.000 kvadratnih metara a dvorac na jedan sprat dugačak 54 metra centralni je objekat. Iz predvorja na prvi sprat, kao u seriji ‘Dinastija’, vode spiralne stepenice.

Tamo živi cijela porodica, a svaka pojedinačna porodica je u zasebnom krilu.

Helikopter Bell 427, Kulmerovi dvori, jahta Jana

Stariji sin Ante veliki je ljubitelj automobila Porsche, kakvih u garaži ima nekoliko. Porodica posjeduje helikopter Bell 427, te jahtu Jana.

Osim Kulmerovih dvora, Todorići imaju još luksuznih nekretnina. Vila porodice Todorić u mjestu Medveja kod Opatije, te ‘Čarobna koliba’ glomazna kuća od ručno obrađenih trupaca smreke i jele u Gorskom kotaru.

Todorići su ‘vlasnici’ otoka Smokvica kod Rogoznice koji je 1995. godine tvrtka Grafoplast, koju je Ivica Todorić kupio, dobila na korištenje od MORH-a na trideset godina.

Todorići ostrvo koriste bez plaćanja koncesije koja bi ukupno vrijedila 200 miliona kuna. Todorići su zadržali i kuću na Pantovčaku, nasuprot predsjedničkih dvora.

Ne propustite