DRAMA U SAD Bosanca SA LEGALNIM BORAVKOM odveli u lisicama i prijeti mu deportacija - HOĆE LI TRUMP VRATITI U BiH SVE imigrante koji imaju POLICIJSKI DOSJE?

Tema sedmice
DRAMA U SAD Bosanca SA LEGALNIM BORAVKOM odveli u lisicama i prijeti mu deportacija - HOĆE LI TRUMP VRATITI U BiH SVE imigrante koji imaju POLICIJSKI DOSJE?
Oni kažu da bi Bukva mogao biti deportiran u BiH.

Američki imigracijski službenici odveli su jučer u lisicama Bosanca Adema Bukvu iz njegovog doma u Sarnac Lakeu u državi Njujork, pišu lokalni mediji, navodeći da se očito radi o pooštrenim provjerama imigranata koje je najavio američki predsjednik Donald Trupm. Bukva je rodom iz Goražda, a u SAD je otišao prije desetak godina. Tvrdi kako je nakon nekoliko sati ispitivanja u imigracionom pritvoru pušten, a vraćena mu je zelena karta, obzirom da je legalno u SAD.

  • Rekli su mi da je sve uredu, i da se izvinjavaju jer su uznemirili porodicu – rekao je Bukva. No, američka imigracijska služba ICE tvrdi da nije sve tako jasno.

Oni kažu da bi Bukva mogao biti deportiran u BiH.

  • Nije se radilo o greški. On je ušao u proceduru deportacije i bit će saslušan pred sudijom uskoro – naveo je portparol ICE Khaalid Walls.

adem-bukva

Prema informacijama američkih medija Bukva je ranije bio hapšen.

  • Muškarac je ranije osuđen zbog nasilja nad djetetom mlađim od 17 godina, za napad sa namjerom nanošenja težih tjelesnih ozljeda i ima već dvije zabrane pristupa. Naše operacije su usmjerene prema osobama koje predstavljaju rizik za zajednicu – navode iz ICE. Bukva je rekao da se radi o slučajevima iz 2005. i 2014. Godine, te da mu je uvjetna kazna već prošla, a on očekuje da dobije državljanstvo SAD.

No, američke vlasti očito tako ne misle. Eletričar po zanimanju Bukva se već razveo u SAD i dobio starateljstvo nad dvije kćerke, i danas živi u Sarnac Cityju sa djevojkom.

  • Odveden sam pred mlađom kćerkom u lisicama i to je uznemirujuće – dodao je.

Američki mediji kažu kako nije jasno po kojem osnovu bi Bukva mogao biti protjeran niti su to imigracijske vlasti navele, obzirom da ima legalan boravak i da te propise nije prekršio.

Njegova djevojka kaže kako Bukva ima stari dosje, ali da se ovakve stvari dešavaju širom zemlje. Postavlja se pitanje da li će Amerikanci pokrenuti procesuru deportacije svih imigranata iz BiH koji, eventualno, imaju dosje ili probleme sa zakonom što bi mogao biti veliki problem za naše vlasti!

 

Ne propustite