Oprezno: Ove namirnice podgrijavanjem postaju toksične
Nutricionisti nerijetko izdaju upozorenja o tome koje se namirnice nipošto ne bi smjele grijati, ali mnogi od nas to svakodnevno zaboravljaju. Posljedice mogu biti vrlo loše s obzirom na to da se podgrijavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo.
Pogledajte popis namirnica koje su najopasnije:
Šargarepa, celer, cvekla, repa i spanać
Ove namirnice obiluju nitratima koji pod uticajem mikroorganizama i grijanja razvijaju izrazito štetne i kancerogene nuspojave. Među ovim namirnicama najgori je spanać.
Gljive
Gljive koje su bogate proteinima prilično lako mijenjaju nutricionističku vrijednost i postaju štetne. Ako ih ipak zagrijavate, neka temperatura ne bude veća od 70 °C.
Krompir
Podgrijavanjem krompir gubi svoje nutritivne vrijednosti i također je otrovan. Prema novijim istraživanja, krompir je najzdraviji kada je kuhan i ohlađen. Takav krompir ima probiotski učinak.
Meso
Ako jedete meso, potrebno je znati da podgrijavanjem ono mijenja sastav proteina. Zbog izloženosti visokoj temperaturi meso postaje teško za organizam, pa i toksično. Nemojte podgrijavati ni mliječne proizvode, školjke ili jaja.
Riža
Rižu nakon kuhanja ostaviti da se ohladi maksimalno do 1 sat na sobnoj temperaturi, pa tek je onda sklonite u frižider. Nakon vađenja iz frižidera, ako morate da je podgrijete radite to dok ravnomjerno ne prokuha. Ne podgrijavajte nikad 2 puta.
(pozdravsuncu.com)