Oprezno: Ove namirnice podgrijavanjem postaju toksične

Zdrav život
Oprezno: Ove namirnice podgrijavanjem postaju toksične
Nutricionisti nerijetko izdaju upozorenja o tome koje se namirnice nipošto ne bi smjele grijati, ali mnogi od nas to svakodnevno zaboravljaju. Posljedice mogu biti vrlo loše s obzirom na to da se podgrijavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo.

Nutricionisti nerijetko izdaju upozorenja o tome koje se namirnice nipošto ne bi smjele grijati, ali mnogi od nas to svakodnevno zaboravljaju. Posljedice mogu biti vrlo loše s obzirom na to da se podgrijavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo.

Pogledajte popis namirnica koje su najopasnije:

Šargarepa, celer, cvekla, repa i spanać

Ove namirnice obiluju nitratima koji pod uticajem mikroorganizama i grijanja razvijaju izrazito štetne i kancerogene nuspojave. Među ovim namirnicama najgori je spanać.

Gljive

Gljive koje su bogate proteinima prilično lako mijenjaju nutricionističku vrijednost i postaju štetne. Ako ih ipak zagrijavate, neka temperatura ne bude veća od 70 °C.

Krompir

Podgrijavanjem krompir gubi svoje nutritivne vrijednosti i također je otrovan. Prema novijim istraživanja, krompir je najzdraviji kada je kuhan i ohlađen. Takav krompir ima probiotski učinak.

Meso

Ako jedete meso, potrebno je znati da podgrijavanjem ono mijenja sastav proteina. Zbog izloženosti visokoj temperaturi meso postaje teško za organizam, pa i toksično. Nemojte podgrijavati ni mliječne proizvode, školjke ili jaja.

Riža

Rižu nakon kuhanja ostaviti da se ohladi maksimalno do 1 sat na sobnoj temperaturi, pa tek je onda sklonite u frižider. Nakon vađenja iz frižidera, ako morate da je podgrijete radite to dok ravnomjerno ne prokuha. Ne podgrijavajte nikad 2 puta.

 

(pozdravsuncu.com)

Ne propustite