DŽEVAD JAHIĆ O “ZAJEDNIČKOM JEZIKU” ZA NOVI.BA: Potiskivanje bosanskog jezika je ideološki motivirano!

Aktuelno
DŽEVAD JAHIĆ O “ZAJEDNIČKOM JEZIKU” ZA NOVI.BA: Potiskivanje bosanskog jezika je ideološki motivirano!
Poznati pisac i lingvista Dževad Jahić kazao je da se jezici razvijaju svojim prirodnim putem i nijedna deklaracija ne rješava, posebno ne na ovakav način, pitanje jezika.

Netom usvojena deklaracija o “zajedničkom jeziku” koju je potpisalo oko 200 osoba iz javnog života navodi da postoji zajednički policentrični jezik, koji navodno ne dovodi u pitanje individualno pravo na iskazivanje pripadnosti različitim narodima, regijama ili državama.

Praktično, potpisnici deklaracije smatraju da su iz "zajedničkog jezika" nastali bosanski,hrvatski, srpski i crnogorski jezik.

Poznati pisac i lingvista Dževad Jahić kazao je za Novi.ba da se jezici razvijaju svojim prirodnim putem i nijedna deklaracija ne rješava, posebno ne na ovakav način, pitanje jezika.

“Nauka je ta koja se bavi proučavanjem jezika, a ja mogu govoriti jezikom filologije. Ideja zajedništva je dobra ideja, međutim ne moguće je promijeniti tradiciju i historiju nastanka i razvoja jezika. Mi govorimo štokavskim dijalektom i razumijemo se u mnogim stvarima, međutim jezici postoje i razvijaju se”, rekao je Jahić.

Prema njegovim riječima, proces jedan narod jedan jezik je završen i sada se samo razvija, tako da je nemoguće potiskivati nešto što je već izgrađeno.

“Nijova ideja neće moći ‘piti vode’, jer svako potiskivanje jezika, tradicije i kulture je ideološko ugnjetavanje. U tome i leži opasnost. Nauka ne stoji iza deklaracije i nisu lingvisti rekli o tome. Jezik se ne može ideologizirati a upravo potiskivanje nacionalnih jezika uvod je ideologiziranje jezika”, ocijenio je naš sagovornik.

Na pitanje, da li se na ovakav način Bošnjacima ponovo umjesto bosanskog jezika pokušava progurati vještački “srpsko-hrvatski” jezik, Jahić je rekao da je upravo ideološko potiskivanje našeg jezika je pokušaj brisanja naše tradicije i razvoja bosanskog jezika.

Ocijenio je da bi deklaracija upravo mogla ići u tom pravcu.

Upitan da prokomentira poruke koje su došle od kreatora deklaracije o zajedničkom jeziku, da se nacionalni jezici koriste u nacionalističke svrhe, Jahić je kazao da je to čista glupost i da upravo brisanje nacionalnih jezika, njihovo potiskivanje dovodi do ideološkog zloupotrebljavanja.

Ne propustite