Nova reforma obrazovanja u SARAJEVU: Šta predlaže ministar Kazazović?

Bosna i Hercegovina
Nova reforma obrazovanja u SARAJEVU: Šta predlaže ministar Kazazović?
Ocjenjujući donošenje ovih zakona nastavkom započetih reformskih procesa u obrazovanju, resorni ministar Elvir Kazazović kroz obrazlaganje predloženih zakonskih rješenja izdvojio ih je nekoliko koja donose promjene u odnosu na postojeće stanje i važeću regulativu.

Kako bi se imala bolja i ocjena kvaliteta nastave te uvidjele moguće slabosti i pravci daljeg unapređenja nastavnog procesa, učenici će u trećem i šestom razredu imati eksternu provjeru znanja, kako bi eksternu maturu učenici i nastavnici dočekali spremniji. U svrhu podizanja kvaliteta nastave, kao i kvaliteta rada samih edukatora, predviđeno je i održavanje oglednog časa.

Nakon prvosnažnih presuda Suda u Hagu i drugim sudovima koje tretiraju ratni period Bosne i Hercegovine, opsadu Sarajeva kao i genocid u Srebrenici, prema prijedlogu ovog zakona, nastavni programi će na adekvatan način obraditi i ovaj dio bh. istorije. Takođe, a početku i na kraju školske godine biće intonirana himna Bosne i Hercegovine i podignuta državna zastava.

Svaka škola je u obavezi da organizuje vjeronauku za učenike koji se odrede za pohađanje ovog školskog predmeta. Za učenike koji ne pohađaju vjeronaku biće organizovana nastava iz jednog alternativnog predmeta.

Ne propustite