Rizik od konzumiranja CRVENOG mesa?! NAUČNE STUDIJE SU POKAZALE DA...
Istraživački tim je radio nova istraživanja koja ukazuju da redovna upotreba crvenog mesa može skratiti život.
Ljudi koji jedu meso mogu da poboljšaju svoje zdravlje tako što će neku količinu crvenog mesa da zamjene zdravim izvorima proteina, na što ukazuju nalazi.
Ranije istraživanje je povezalo crveno meso sa povećanim rizikom od dijabetesa, kardiovakularnih bolesti i određenih kancera. Studije su takođe ukazale na povećan rizik od smrti od konzumiranja crvenog mesa. Ipak, većina ovih studija je vršena u ograničenom vremenskom period, imale su programske greške ili su sprovedene među populacijom na dijeti umesto među tipičnim Amerikancima.
Istraživački tim koji je vodio Dr Frenk Hu sa harvarske škole javnog zdravlja odlučio je da detaljnije izuči vezu između konzumiranja crvenog mesa i smrtnosti. U njihovo istraživanje bilo je uključeno 37.000 muškaraca iz studije “Health Professionals Follow-up” (započeta 1986-te) i preko 83.000 žena iz studije "Nurse’s Health" (započeta 1980-te). Nijedan od učesnika nije bolovao od kardiovaskularnih bolesti ili raka na početku studije.
Učesnici su na svake 4 godine popunjavali upitnik o učestalosti konzumiranja različite hrane. Naučnici su takođe, na svake 2 godine, prikupljali podatke o ostalim faktorima zdravlja, kao što su tjelesna težina, pušenje i nivo fizičke aktivnosti.
Studiju su podržali Nacionalni Institut za srce, pluća i krv pri Nacionalnom Institutu zdravlja, Nacionalni Institut za kancer i Nacionalni Institut za dijabetes i bolesti bubrega i organa za varenje. Studija je objavljena u arhivima interne medicine, 12. marta 2012.
Gotovo 24.000 učesnika je umrlo tokom studije, od čega je 5,900 umrlo od kardiovaskularnih bolesti, a 9,500 od kancera. Oni koji su konzumirali bilo obrađeno ili neobrađeno crveno meso u najvećim količinama imali su i najveći rizik od smrti od svih bolesti – kardiovaskularnih ili karcinoma.
Nakon usklađivanja ostalih faktora rizika, naučnici su izračunali da je svaka dodatna porcija neobrađenog crvenog mesa dnevno povećala ukupan rizik od smrti za 13%. Svaka dodatna porcija obrađenog crvenog mesa (slanina, viršla, kobasica i salama) povećala je rizik za 20%.
Naučnici su procjenili da zamjena jedne porcije crvenog mesa drugim vrstama hrane – kao što je riba, živina, koštunasto voće, pečurke, nisko-masni mlečni proizvodi i cijele žitarice – može smanjiti rizik od smrti za 7% - 19%. Da su svi učesnici konzumirali manje od pola porcije crvenog mesa dnevno (43 grama), bilo bi sprečeno 9,3% smrti kod muškaraca i 7,6% smrti kod žena, izračunali su naučnici.
“Naša studija ide u korist dokazima da velike količine crvenog mesa povećavaju rizik od tipa 2 dijabetesa, koronarnih srčanih oboljenja, šloga i nekih vrsta kancera, koji su iznjeti i u drugim studijama,” kaže vodeći autor Dr An Pan.
S’ obzirom da je ovo bila opservaciona studija u kojoj su ljudi izveštavali o hrani koju su konzumirali, moguće je da je asocijacija koja se javila povezana sa drugim faktorima. Dok naučnici sa sigurnošću stoje iza već poznatih faktora rizika u crvenom mesu – poput zasićenih masti, holesterola i gvožđa – oni i dalje ne mogu sa sigurnošću da stoje iza svih rizika sa kojima se povezuje crveno meso. Moguće je da su uključeni i drugi mehanizmi ili nepoznati faktori koji mogu da utiču na rezultate. Dalje istraživanje je neophodno da bi se u potpunosti razumjela veza između konzumacije crvenog mesa i zdravlja.