Ekskluzivno: Hrvatski doktor za ljubav govori za Novi.ba - Šimleša: Klince učimo da bubaju informacije koje ponekad i ne razumiju, umjesto da ih učimo KORISTITI MOZAK! (II dio)

Aktuelno
Ekskluzivno: Hrvatski doktor za ljubav govori za Novi.ba - Šimleša: Klince učimo da bubaju informacije koje ponekad i ne razumiju, umjesto da ih učimo KORISTITI MOZAK! (II dio)
Šimleša je ekskluzivno za portal Novi.ba dao opširni intervju koji zbog velikog interesa objavljujemo u dva nastavka.

Bruno Šimleša, postao je jedan od najtraženijih sagovornika u Hrvatskoj, a sve više u regiji. Jedan od ključnih razloga za to je njegova knjiga „Ljubavologija“ koja je postala bestseler, a Šimleša svojevrsnih „doktor za ljubav“, stručnjak i terapeut koji se bavi nečime što očito sve više nedostaje u našim životima. Šimleša je ekskluzivno za portal Novi.ba dao opširni intervju koji zbog velikog interesa objavljujemo u dva nastavka. 

Novi.ba: Slažete li se da je samomotivacija jedan od najvažnijih faktora uspjeha?

  • Samomotivacija je važna, ali ona daje kratkoročne rezultate jer ne možete se vi svaki dan motivirati za ostvarivanje konkretnog cilja. Pa nismo papagaji! Da, važno je biti motiviran, ali važnije je da motivacija dolazi prirodno, kroz spoznaju vlastite vrijednosti, a ne nekakve površne mantrice ispred ogledala u kojem se uvjeravate „Mogu ja to. Ja to zaslužujem. Sredit ću ih!“
    Kada osjećate svoju vrijednost, kada ste svjesni svojih prednosti, kada cijenite svoje uspjehe, osjetno je lakše motivirati se za sve što nas očekuje.

 

Novi.ba: Kako ocjenjujete obrazovne sisteme u zemljama regiona? Kako odgajamo mlade generacije i kako premostiti razliku između odgoja kod kuće i u školi? 

  • Obrazovni sustav ih uopće ne odgaja. Niti njihov intelekt niti njih kao osobe. Ako imamo sreće, možemo naletjeti na zdrave i ambiciozne profesore koji će pozitivno utjecati na naše dijete, ali sam sustav je katastrofalan i zastario. Klince učimo da bubaju informacije koje ponekad i ne razumiju, umjesto da ih učimo koristiti mozak. Danas je suludo bubati informacije jer su nam doslovce na dlanu. Danas trebamo djecu učiti da uče, da stalno napreduju, kritički promišljaju stvarnost, a sve to obrazovni sustav radi tragično.A kućni odgoj je presudan. I koliko god je teško biti zdrav i prisutan roditelj, itekako se isplati. Naša djeca zaslužuju naš maksimalni angažman. Ne možemo i ne trebamo biti savršeni roditelji, ali mislim da nam je jedna od glavnih dužnosti pokušati biti što bolji roditelji.

(Nastavak na sljedećoj stranici)

Ne propustite