Pogledajte kakve strašne posljedice može uzrokovati previše šećera u tijelu!

Zdrav život
Pogledajte kakve strašne posljedice može uzrokovati previše šećera u tijelu!
Potreba za šećerom je urođena i smatra se da potječe od prehrane majčinim mlijekom koje je slatko

Potreba za šećerom je urođena i smatra se da potječe od prehrane majčinim mlijekom koje je slatko

A i što bi bila hrana bez šećera? problem nastaje kada se sa tom namirnicom pretjeruje.

Nova studija tvrdi da izbacivanje šećera iz prehrane na samo devet dana može znatno poboljšati zdravlje, prenosi Independent.

Studija, koja je objavljena u časopisu Obesity, zamijenila je unos šećera kod 43 pretile djece sa škrobom te tvrdi da je time dokazala da je šećer štetan za zdravlje ne zbog kalorija već zbog napora za metabolizam.

'Kalorije iz šećera su najgore, zato jer se pretvaraju u mast u jetri, podižući otpornost na inzulin i povećavajući rizik za dijabetes te bolesti srca i jetre', rekao je autor studije Robert Lustig, pedijatrijski endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu

Zaista mislimo da je šećer jedna od najštetnijih tvari koje možete konzumirati! I, najgora stvar u vezi ove supstance je da je prisutna u našoj svakodnevnoj ishrani.

Evo nekih od efekata koje konzumiranje previše šećera ima na vaše zdravlje:

1. Prvo, treba da znate da previše šećera preopterećuje i oštećuje jetru. Stručnjaci kažu da se negativni efekti previše šećera ili fruktoze mogu porediti sa efektima alkohola.
2. Takođe treba znati da šećer može prevariti vaše tijelo da dobije na težini i utiče na inzulin.
3. Ovo je također vrlo važno za vas da znate – šećer izaziva metaboličke disfunkcije. Jedenje previše šećera uzrokuje simptome poznate kao klasični metabolički sindrom. Ove uključuje debljanje, abdominalnu gojaznost, smanjen HDL i povećan LDL, povišen šećer u krvi, povišeni trigliceridi, i visok krvni pritisak.
4. Previše šećera povećava nivo mokraćne kiseline. A, trebalo bi da znate da je visok nivo mokraćne kiseline faktor rizika za srce i bolesti bubrega.
Dakle, ovo su dobri razlozi zašto treba izbjegavati jesti šećer i slatke stvari!

Ne propustite