ALARMANTNO Od 1. aprila novi namet: Zašto uspješne bh. kompanije ODUSTAJU od milionskih investicija i ZAPOŠLJAVANJA?!

Tema sedmice
ALARMANTNO  Od 1. aprila novi namet: Zašto uspješne bh. kompanije ODUSTAJU od milionskih investicija i ZAPOŠLJAVANJA?!
Vlada FBiH na ovakav način umjesto da podstiče zapošljavanje direktno guši proizvodnju. Novi.ba je razgovarao sa jednim od vlasnika izvoničke kompanije koji je iznio šokantne posljedice ove skandalozne mjere.

Desetine uspješnih bh. izvoznika iz Federacije ove godine odustat će od milionskih investicija i zapošljavanja hiljada novih radnika ukoliko budu morali retroaktivno platiti porez na dobit, saznaje Novi.ba iz dobro upućenih izvora. Naime, vlasti su ukinule poticaje za izvoz, čime su direktno ugrozile tržišnu poziciju bh. kompanija koje pod tim uvjetima neće moći boriti sa konkurencijom.

Strahovanja su da će kompanije ući u velike gubitke, što bi moglo odvesti BiH u pad ekonomskog rasta i recesiju. Udruženje poslodavaca BiH je stoga zastražilo od Ustavnog suda BiH da spriječi primjenu zakona kojom se traži naknadna naplata miliona maraka iako firme prilikom formiranja cijena nisu planirali taj trošak.

Vlada FBiH na ovakav način umjesto da podstiče zapošljavanje direktno guši proizvodnju. Novi.ba je razgovarao sa jednim od vlasnika izvoničke kompanije koji je iznio šokantne posljedice ove skandalozne mjere.

  • Ostvarena dobit u 2015 godini, je oko 600.000,00 KM i tada je vrijedio zakon po kojim su izvoznici sa najmanje određenim procentom izvoza oslobođeni poreza na dobit i mi smo za taj novac planiral investicije. Ali, sada ćemo sve morati reducirati i odustati – kaže on. 

Drugi i možda veći gubita će tek vidjeti, jer sa inostranim kupcima ostvaruju oko  60% prometa.

  • Da bi smo bili konkurentni, ponudili smo cijene u kojima je ukalkulira poticaj, kojeg sada ukidaju. Obračunom poreza na dobit, ostavrenu na inostranom i domaćem tržištu, sada gubimo mnogo više nego je to  dobit od izvezene robe. Da ne govorimo o tome da nećemo kupovati nove mašine i odustati od upošljavanja radnika koji bi radili na njima – dodaje on.

Dugoročno gledano, očekujemo, kako kaže „smanjenje izvoznih poslova zbog nekonkurentnosti i boljih poslovnih okruženja oko nas, a posebno novih poticaja za izvoznike iz Turske“.

  • Također je upitna planirana investicija za izgradnju novog proizvodnog pogona od cca 1800 m2 koji bi se trebao realizirati u 2017 godini – navodi vlasnik ove kompanije.

Zastupnici Udruženje poslodavaca BIH tražili su provođenje hitne mjere kojom bi Ustavni sud do kraja mjeseca suspendirao naplatu ovog poreza, dok se ne pronađe drugo riješenje. Ukoliko do toga dođe, stvari bi se mogle usmjeriti drugim tokom. U suprotnom, jedan od rijetkih svjetlih primjera bh. ekonomije, a to su izvoznici će postati problem, a ne sektor koji puni raskošne budžete bh. institucija.

 

 

Ne propustite