PSIHOLOG ĐANA LONČARICA ZA NOVI.BA: Beznađe je uvijek prvi uzrok samoubistava, a samoubice NAJAVE SMRT kroz promjenu ponašanja, samo mi to često ne vidimo!

Crna hronika
PSIHOLOG ĐANA LONČARICA ZA NOVI.BA: Beznađe je uvijek prvi uzrok samoubistava, a samoubice NAJAVE SMRT kroz promjenu ponašanja, samo mi to često ne vidimo!
Ako je osoba bila energična, ona mijenja ponašanje povlači se u sebe. Na vrijeme bi trebalo prepoznati promjenu u ponašanju, kaže naša sagovornica

Stupce crne hronike u Bosni i Hercegovini danas će sigurno napuniti tragičini slučajevi samoubistava. Prvo se jutros pokušala ubiti 16-godišnja djevojka koju su pronašli u lokvi krvi u Caffe baru YU na Ilidži, potom je pacijentkinja D.V. (64) ubila se skokom s prozora Kantonalne bolnice Zenica. Treće samoubistvo počinjeno je u sarajevskom naselju Nedžarići, kada se muškarac objesio u rasadniku KJKP Park, čiji je bio uposlenik.

Teško je utvrditi šta ljude nagne na suicid, a kako kaže za portal Novi.ba kaže psiholog Đana Lončarica najčešće je to unutrašnji osjećaj beznađa i očaja.

“To prvi je korak ka samoubistvu. Obično je to psihička bolest poput depresije koja nije prepoznata na vrijeme. Mogu biti razni uzroci depresije, od porodice, društva, okoline, vršnjačkog nasilja što nagne mlade osobe da se ubiju”, rekla je naša sagovornica.

Prema njenim riječima, prije čina suicida, osoba promijeni ponašanje.

“Ako je osoba bila energična, ona mijenja ponašanje povlači se u sebe. Na vrijeme bi trebalo uočiti promjenu u ponašanju i tu osobu odvesti do psihologa ili psihijatra kako bi se na vrijeme spriječilo ono najgore”, kazala je Lončarica.

Ne propustite