NACIONALNA SEGREGACIJA BOŠNJAKA: Srbija zabranila udžbenike na bosanskom jeziku, jer su "opasni za djecu"

Region
NACIONALNA SEGREGACIJA BOŠNJAKA:  Srbija zabranila udžbenike na bosanskom jeziku, jer su "opasni za djecu"
Autori udžbenika na bosanskom jeziku tvrde da je Povelja Kulina bana "starobosanski dokument", da je pisana bosančicom, zasebnim "bosanskim pismom", sve što se odnosi na Rašku oblast preimenovano je u Sandžak i sandžačko, a u zvanične praznike uvršten je "Dan Sandžaka"

Procedura odobravanja udžbenika na bosanskom jeziku stopirana je, jer historičari ne mogu da se saglase s prekrajanjem historije, objavile su beogradske "Večernje novosti".

Iz Centra za razvoj i unapređenja udžbenika, međutim, kažu da nisu sporne historijske činjenice već što zadaci iz udžbenika "djecu dovode u opasnost".

Autori udžbenika na bosanskom jeziku tvrde da je Povelja Kulina bana "starobosanski dokument", da je pisana bosančicom, zasebnim "bosanskim pismom", sve što se odnosi na Rašku oblast preimenovano je u Sandžak i sandžačko, a u zvanične praznike uvršten je "Dan Sandžaka", pišu "Večernje novosti".

List dodaje da je zbog tih činjenica stopirano odobravanje udžbenika za historiju, Svijet oko nas i Prirodu i društvo.

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Eleonora Vlahović, rekla je da najveći broj udžbenika nije dobio saglasnost, ne zbog historijski spornih činjenica već zbog propusta koji se tiču standarda kvaliteta, ishoda i zadataka koji se zadaju djeci.

Prema njenim riječima, udžbenici su odbijani, jer je od djece u trećem razredu traženo da skalpelom probuše rupu na kartonu ili da odu u šumu i nešto uberu, čime se dovode u opasnost.

Predsjednik Bosanskog nacionalnog vijeća Esad Džudžo rekao je da su za nastavu na bosanskom jeziku nedostajala 52 udžbenika, a da je odobren samo jedan. On smatra da ovakvi udžbenici moraju biti odobreni i da je riječ o "identitetskim pitanjima".

Ne propustite