"Građani, ne jedite pacove": Čudan apel upućen ljudima Južne Koreje

Šokantno!
"Građani, ne jedite pacove": Čudan apel upućen ljudima Južne Koreje
Riječni pacovi su posljednjih godina postali popularna poslastica u Južnoj Koreji

Riječni pacovi su posljednjih godina postali popularna poslastica u Južnoj Koreji, ali zdravstveni zvaničnici pozvali su javnost da se ova životinja samo ubija i ni u kom slučaju jede jer je njihova žuč toksična za ljude.

- Žučna kesa i jetra mogu biti inficirane zoonoznim bakterijama i parazitima - rekao je predstavnik ministarstva Noh Hi-Kjong u izjavi koju je prenijela Rasha today.

Riječni pacov, poznat kao barski dabar ili nutrija, uvezen je u Južnu Koreju iz Bugarske 1980. godine u nadi da će se razviti proizvodnja krzna. Nažalost, ubrzo je postao štetočina koja uništava usjeve i remeti ekosistem.

Korejska vlada je 2009. godine označila nutriju kao invazivnu vrstu čime su podržali lov ovih životinja. Ubrzo je otišla i korak dalje pa je ponudila nagradu od 20.000 vona (oko 17 dolara) za svaku uhvaćenu i ubijenu nutriju.

Životinjska žuč u malim količinama, naročito od medvjeda, koristi se u tradicionalnoj medicini u nekim dijelovima Azije. Međutim, studija objavljena u januaru je ustanovila da žučna kesa riječnog pacova sadrži više kiseline nego što je to slučaj kod medvjeda. Samim tim je toksična za ljude, prenose Večernje novosti.

- Ljudi nas pitaju da li mogu da uzgajaju ove životinje kako bi prodavali njihovo krzno. Međutim, zakon predviđa da nutrije budu ubijene na mjestu, a ne da se održavaju u životu - rečeno je iz Kancelarije za životnu sredinu.

Oni koji uzgajaju riječne pacove u komercijalne svrhe mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do dve godine, ili novčanom kaznom do 20 miliona vona.

Ne propustite