OTKRIVAMO SKANDAL Kako su bh. vlasti riješile problem sa izdavanjem pasoša: Firma iz Banja Luke, koja je pod istragom, BEZ TENDERA, dobila posao vrijedan 10 MILIONA maraka!!!

Tema sedmice
OTKRIVAMO SKANDAL Kako su bh. vlasti riješile problem sa izdavanjem pasoša: Firma iz Banja Luke, koja je pod istragom, BEZ TENDERA, dobila posao vrijedan 10 MILIONA maraka!!!
U konkretnom slučaju, kako tvrde organi BIH, „postoji ugroženost javnog interesa, kao i ljudskih prava i osnovnih sloboda“.

Agencija za identifikacione dokumente BiH (IDDEAA) objavila je danas obavještenje o sklapanju ugovora sa kompanijom „Muehlbauer“ sa sjedištem u Banja Luci za nabavku pasoških knjižica. Njemačka firma koja već godinama isporučuje pasoše BiH je, uprkos tome što Tužilaštvo BiH vodi istragu o kriminalnih optužbama, ponovo dobila ugovor vrijedan 10 miliona maraka, tačnije 9.399.500 bez PDV-a!

I to, ugovor je sklopljen bez javnog poziva, odnosno, tendera, jer su tri prethodna oborena zbog žalbi konkurencije. BiH se tako našla pred opasnošću da isporuka bude obustavljena. Stoga su vlasti odlučile na vanredni postupak nabavke. Ovo bi moglo značiti da neće biti obustave izdavanja putnih dokumenata, ali je cijeli slučaj može doći pod lupu istražnih organa.

Razlozi krajnje hitnosti su se pojavili zato što je Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine u prethodno pokrenutom otvorenom postupku ostavio rok za početak realizacije 6 mjeseci, odnosno rok koji nije uobičajen pri nabavci robe u postupcima javnih nabavki, a što su okolnosti koje se ne mogu dovesti vezu s ugovornim organom. Prethodno su poništena dva otvorena postupka od strane Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine u žalbenim postupcima koji su trajali duže vrijeme od onih koji su propisani Zakona o javnim nabavkama BiH – pojašnjeno je u objavi o dodjeli ugovora.

pasosi

 U konkretnom slučaju, kako tvrde organi BIH, „postoji ugroženost javnog interesa,  kao i ljudskih prava i osnovnih sloboda“. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je naložilo Agenciji preduzimanje hitnih mjera radi omogućavanja prava na slobodu kretanja građana Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i  Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a sve u cilju zaštite spreječavanja nesrazmjernih posljedica koje bi mogle nastupiti. Agencija se opredjelila za navedeni postupak jer je pregovarački postupak bez objave obavještenja jedini  postupak koji je moguće okončati u skladu sa rokovima predviđenim Zakonom o javnim nabavkama BiH ukoliko se isti  pokrene u ovom momentu – pojašnjeno je.

.

 

Ne propustite