SUSRET TITANA Merkel i Trump danas prvi put u Bijeloj kući: Otkrivamo zašto se u odnosima Vašingtona i Berlina krije sudbina Balkana i BiH!

Tema sedmice
SUSRET TITANA Merkel i Trump danas prvi put u Bijeloj kući:  Otkrivamo zašto se u odnosima Vašingtona i Berlina krije sudbina Balkana i BiH!
DW donosi opsežnu analizu i predviđanja. Može se pomisliti da je Angela Merkel već vidjela šta se moglo vidjeti u transaltantskim odnosima. Zajedno sa, veoma nepopularnim Georgeom W. Bushom, roštiljala je na Baltičkom moru, a sa veoma omiljenim, Barackom Obamom, doručkovala u bavarskim Alpama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak se prvi put sastaje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Njemački mediji ne očekuju puno, zadovoljni bi bili da Trump promijeni retoriku prema Evropskoj uniji te prestane zagovarati njen raspad. Kako tvrdi diplomatski izbori portala Novi.ba susret će imati značaj i za region Balkana, iako se ne očekuje da će oni razmjeniti direktne riječi o ovom dijelu svijeta ili pominjati države pojedinačno, jasno je da od odnosa SAD i EU, a posebno Njemačke najviše ovisi odnos međunarodne zajednice.

  • Nadamo se da će nakon ovoga biti jasnije šta to Trump želi u odnosima sa EU, Rusijom, a onda će biti svima jasno i šta želi sa Balkanom. Mnogo toga će ovisiti o tome kakav će stav zauzeti prema Rusiji i Turskoj. Na BiH se posebno odražavaju i druga ključna geopolitička pitanja, poput borbe protiv terorizma ili proširenja NATO saveza i integracionih procesa. Merkel će prvi put čuti direktno šta Trump o tome misli, ili će, ako američki predsjednik bude ostao samo pri svojoj agendi, steći dojam na osnovu kojeg će i EU na sastanku u Rimu imati precizniju situaciju – kaže naš izvor iz Berlina. Merkel ide kod Trumpa samo nekoliko dana prije nego će lideri EU odlučiti o tome u kojem pravcu idu nakon izlaska Velike Britanije.   

obama-i-merkel

DW donosi opsežnu analizu i predviđanja. Može se pomisliti da je Angela Merkel već vidjela šta se moglo vidjeti u transaltantskim odnosima. Zajedno sa, veoma nepopularnim Georgeom W. Bushom, roštiljala je na Baltičkom moru, a sa veoma omiljenim, Barackom Obamom, doručkovala u bavarskim Alpama.

U vrijeme dok su predsjednici SAD bili George Bush i Barack Obama, transatlantski sistem je prošao kroz teško razdoblje kao što su rat u Iraku ili NSA afera. Međutim, bez obzira na sve krize, Angela Merkel je uspjela održati bliske odnose sa Washingtonom. Za to vrijeme su i Bush i Obama Angelu Merkel smatrali prvim partnerom u razgovorima kada je riječ o Evropi.

Donald Trump je sada za Angelu Merkel veliki izazov. „S obzirom na američku politiku, odnosi nisu nikada bili složeniji nego sada", kaže Josef Janning, šef berlinske kancelarije European Council on Foreign Relations (ECFR).

Bivši američki predsjednik Barack Obama njemačku je kancelarku zvao "svojim najbližim američkim partnerom.

bus-i-merkel

„Angela Merkel mora pronaći sasvim novi put kako bi izgradila funkcionalne odnose sa američkim predsjednikom," kaže John Harper, stručnjak za vanjsku politiku na Johns Hopkins University u Bolonji.  Trump je „potpuno drugačije prirode" nego Obama i Bush, kaže Harper. Za razliku od njegova dva predhodnika Trump nema političkog iskustva.

U tom smislu Harper smatra da bi uspjeh već bio kada bi Trump promijenio ton prema EU. „Ono što se najmanju ruku nadam od posjete jeste da Merkelova odvrati Trumpa od napada na EU i ubijedi ga da ne hrabri političare kao što je Marine Le Pen.

Slično je i sa temom oko koje se lome koplja: Rusijom. Merkelova bi Trumpu trebala objasniti da su jasna predanost zajedničkim principima i evropsko poslijeratno uređenje baza za uključivanje Moskve.

Da li će Merkelova i Trump pronaći zajedničku osnovu za rad biće teško utvrditi nakon njihovog prvog susreta. Narednih pola godine će za oboje biti kritična faza: Trump, nov na vlasti, moraće ponuditi rezultate. A Merkelova mora pobijediti na predstojećim saveznim izborima.

Harper ipak vjeruje da će sastanak imati neposredan učinak: „Kada Trump upozna Angelu Merkel, onda će mu biti teže da je vrijeđa".

 

Ne propustite