PAD IVICE TODORIĆA: Prazne police u zagrebačkom Konzumu upozoravaju na veliku katastrofu Agrokora!

Region
PAD IVICE TODORIĆA: Prazne police u zagrebačkom Konzumu upozoravaju na veliku katastrofu Agrokora!
Istina je, Todorić pada. Roba nam više ne dolazi. Sad prodajemo ono što imamo u skladištima na zalihama. Cigarete uopće više ne dobivamo. A ovo što imamo također je iz zaliha. Što će dalje biti, ne znamo. Samo znam da ne smijemo ništa pričati, rekla je jučer blagajnica u jednom zagrebačkom Konzumu.

Fotografije snimljene danas u Super Konzumu na zagrebačkim Vrbanima zorno pokazuju kakva je situacija u, po prihodima, najvećoj kompaniji Ivice Todorića, piše Index.hr.

U Todorićeve trgovine zbog neplaćanja stiže sve manje robe, a neki od njih, sudeći po fotografijama koje donosimo, nemaju više što prodavati kupcima.

konzum-prazne-police

"Istina je, Todorić pada. Roba nam više ne dolazi. Sad prodajemo ono što imamo u skladištima na zalihama. Cigarete uopće više ne dobivamo. A ovo što imamo također je iz zaliha. Što će dalje biti, ne znamo. Samo znam da ne smijemo ništa pričati", rekla je jučer blagajnica u jednom zagrebačkom Konzumu.

Od Tuđmana do Sanadera

Vlasnik Agrokora, Ivica Todorić godinama je razvijao svoje poslovno carstvo, a uz to je imao potporu brojnih političara, počevši od predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Zatim se često naslikavao u društvu tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Tako je u istom danu u travnju 2009. Sanader posjetio gradilište novog distributivnog centra Konzuma u Zagrebu, da bi potom s Todorićem otišao u Vrbovec otvoriti novu tvornicu PIK-a Vrbovca.

Todorića se moglo vidjeti i u društvu njegove nasljednice Jadranke Kosor. Slovenski Dnevnik se 2011. domogao godišnjeg izvještaja Agrokora iz 2010. koje nije bilo dostupno javnosti, a koje pokazuje da tvrtka Ivice Todorića ne bi "preživjela" izvanredni gubitak prihoda te godine bez državne podrške.

"Bez državne podrške završili bi poslovnu godinu s 12, 5 miliona eura gubitka", navodi se u tekstu.

Da je Todorić imao potporu i Milanovićeve vlade pokazuje i izjava tadašnjeg prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića u slučaju Agrokorove kupovine Mercatora.

konzum-prazne-police2

"Interes Agrokora je interes države"

Čačić je tada rekao "da se radi o jakom interesu najveće hrvatske privatne firme, a time je to i u interesu hrvatskih građana i države".

Bivši ministar finansija Slavko Linić smatra pak da država mora spasiti Agrokor i to zbog, kako je rekao, dobavljača i svih ostalih kompanija koje su naslonjene na Agrokor.

U društvu bankara

Inače, Todorića se često moglo vidjeti u društvu hrvatskih bankara. Fotografi su ga prošle godine uhvatili dobro raspoloženog u društvu guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, a dobar je i s ostalim bankarima poput šefa PBZ-a Bože Prke.

S njim je snimljen još 1995. godine u “Vlaku slobode” dvadesetak dana poslije operacije Oluje, kad je simbolično ponovno uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita. Božo Prka je tad punio šešir novcem, a kraj njega je stajao dobro raspoloženi Todorić.

Osim Prke, Todorića se moglo vidjeti i u društvu dugogodišnjeg glavnog šefa Zagrebačke banke, Franje Lukovića. Na jednoj od fotografija koje donosimo Todorić je u društvu Lukovića i Vesne Pusić 2011. bio na obilježavanju 150. godišnjice HAZU-a u HNK-u.

Ne propustite