Cvjetković: Radnici ŽRS će u novu sindikalnu borbu

Bosna i Hercegovina
Cvjetković: Radnici ŽRS će u novu sindikalnu borbu
Radnici Željeznica RS-a pozvali su danas upravu tog javnog preduzeća na ostavke zbog lošeg poslovanja te materijalnog statusa radnika.

Radnici Željeznica RS-a pozvali su danas upravu tog javnog preduzeća na ostavke zbog lošeg poslovanja te materijalnog statusa radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS-a Simo Cvjetković najavio je nove vidove sindikalne borbe, ukoliko nadležni ne odgovore na njihove zahtjeve.

Tvrdi da uprava i Vlada RS-a ne vode brigu o radnicima Željeznica, kojima se duguju veliki iznosi po osnovu naknada za materijalna davanja.

-Rade sistematizaciju prema svojim potrebama, a ne radničkim – rekao je Cvjetković i naveo da se uvažavala samo „partijska knjižica“.

-Od radnika su sve uzeli i dali sebi – tvrdi Cvjetković i postavlja pitanje ko je odgovoran za gubitke i loše poslovanje tog javnog preduzeća.

I Vladu RS-a pitaju zašto ne smijeni menadžemnt Željeznica RS-a zbog lošeg poslovanja.

-Ne tražimo ništa što nismo zaradili – rekao je Cvjetković u obraćanju radnicima na protestima u Parku „Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci.

Na protestima koje su organizirali predstavnici šest sindikata u Željeznicama RS-a ponovljeno je da traže isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda i smjenu generalnog direktora Dragan Savanovića. 

Radnici Željeznica RS-a prethodno su, uzvike “Lopovi”i “Ostavke”, te žvižduke, prošli ispred zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci.

Protestnu šetnju do Parka “Mladen Stojanović” nakratko su zaustavili ispred zgrade Vlade RS-a, izražavajući  nezadovljstvo radom resornog ministra Neđe Trninića i izvršne vlasti.

-Neđo napolje“, „Ministre gdje su naše plate“, „Neđo lopove“ samo su neki od uzvika koje su skandirali radnici Željeznica, u čjim prvim redovima je bila i predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Iako je jedan od željezničara sjeo na asfalt uz zgradu Vlade RS-a, morali su nastaviti protestnu šetnju, budući da po zakonu nije dozvoljeno pretostiranje ispred institucija RS-a.

U zgradu Vlade RS-a pokušao je da uđe štrajkač glađu Čedomir Knežević iz Prijedora ali mu to nije dozvolila policija, koja u velikom broju osigurava današnje proteste željezničara.

Ne propustite