Strašno saznanje: Titanik će za nekoliko godina biti "pojeden"

Zanimljivosti
Strašno saznanje: Titanik će za nekoliko godina biti "pojeden"
Razlog se na prvu loptu čini nevjerovatan, pojest će ga do posljednje mrvice jedna vrsta bakterije.

Na osnovu rasprave Ministarstvo će sa članovima radne grupe, koja je formirana na današnjoj sjednici, uobličiti zaključke kako bi ih poslanici prihvatili na narednoj sjednici Predstavničkog doma - kazala je Đapo.  

Ocijenila je da su diskusije bile veoma konstruktivne i da se može doći do kvalitetnih rješenja radi smanjenja zagađenosti zraka.

- Svima je jasno da je zagađenje zraka dugoročan problem koji je dosta bio zanemaren. Održavanje današnje sjednice je značajno kako bi se došlo do sistemskih rješenja jer je neprihvatljivo da u 21. stoljeću čekamo da vremenske prilike utiču na zrak - istakla je Đapo.

Ukazala je da je zagađenje zraka problem koji se tiče svih građana Federacije BiH, jer oni to osjećaju u svojim plućima. Zagađenost zraka, naglasila je, dovodi do smanjenja očekivane dužine i kvalitete života uzrokujući kadriovaskularne bolesti, a povećava i troškove liječenja.  

- Kao i obično nevladin sektor je dao veliki doprinos u održavanju ove sjednice budući da ima eksperte iz oblasti okoliša. Gradim partnerski odnos s nevladinim organizacijama i nastavit ću da kroz redovno održavanje sastanaka pratim smjernice koje dobivamo od njih radi poboljšanja legislative i rješavanja problema zagađenosti zraka i okoliša u cjelini - istakla je Đapo.

Podsjetila je na postojanje Federalne strategije zaštite zraka, koja je sastavni dio Federalne strategije zaštite okoliša donesene za period 2008-2018.

Ovu tematsku sjednicu inicirala je poslanica Amra Haračić iz Lukavca kojoj se u tome pridružila poslanica Alma Kartina iz Zenice, kao i deseci njihovih kolega iz Predstavničkog doma.

 

Ne propustite