Tragično

UZNEMIRUJUĆE SLIKE IZ SKENDER VAKUFA: Pobili pse lutalice i leševe pobacali na ulazu u općinu? (FOTO)

Objavljeno:13.03.2017 - 22:45
A A A Times Arial

Udruženje građana "Kerber" iz Banja Luke na svojoj Facebook stranici objavilo je šokantne fotografije pobijenih pasa u Skender Vakufu, uz tvrdnje da su to počinili lokalni lovci.

Kako se navodi u opisu fotografija, lovci su "uz pomoć vatrogasaca i prećutnu saglasnost policije i rukovodstva općine" pobili pse lutalice i leševe pobacali pored table na ulazu u općinu.

Navodno je među ubijenim psima bilo i onih koji nisu lutalice, a prema podacima Udruženja lovci su bili upoznati i ko su vlasnici tih pasa.

Stradala je i skotna ženka haskija, čija je vlasnica Maja Kutić za "Nezavisne novine" rekla da je zgrožena ovim činom, te da je slučaj prijavljen policiji.

"Aska je bila puštena i otišla je u park koji je veoma blizu kuće, ali to nije razlog da samo tako pas bude ubijen. Ovca iz stada istrči na put pa je udari auto i vozač odgovara zbog toga. To nije u redu i nema opravdanja za to što su uradili. Prijavili smo slučaj i policija je izašla na mjesto gdje su psi bačeni i slikala ih. Mnogo ljudi je vidjelo šta se dogodilo, ali malo ko hoće da svjedoči o tome, jer ne žele da se zamjere nekome“, rekla nam je Maja Kutić, vlasnica ubijene ženke haskija.

Ljubitelji životinja su u komentarima osudili ovaj čin i zatražili da se utvrdi odgovornost i kazne počinioci.

"Poznati Vakufski ljubitelji životinja – lovci, uz pomoć vatrogasaca, prećutnu saglasnost rukovodstva Općine i policije Skender Vakufa izvršili su masakr nad psima lutalicama. Vozilom niva sa prikolicom Vatrogasnog društva ujutro 11. marta 2017. godine radi zaštite okoline u Skender Vakufu lešine su u prikolici odvukli dvadeset metara od table Skender Vakufa. Nije im zasmetalo da ubiju skotnu ženku haskija iako su znali čije je vlasništvo", navodi se na Facebook stranici Udruženja građana "Kerber" iz Banja Luke.

Međutim, nije poznato da li je lokalno lovačko udruženje organizovalo odstrijel pasa lutalica, ili je ovo počinila samo grupa lovaca kojima su očigledno psi smetali.

O ovom događaju oglasila se lokalna neprofitna organizacija "No hate lokalni tim Skender Vakuf" koje je osudilo masakr pasa lutalica i zatražilo kaznu za počinioce.

"Koliko god volimo ljude i ne damo da im se bilo šta loše dešava, toliko treba da volimo i ove nedužne životinje koje su se borili za komad kore hljeba i tako preživljavale, a na kraju su ovako hladnokrvno lišene života", objavio je "No hate lokalni tim Skender Vakuf" na svojoj FB stranici.

Upozoravamo da bi fotografije mogle biti uznemirujućeg sadržaja!!!