SAVEZ BOŠNJAČKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA: Sud u Hagu se svrstao na stranu agresora!

Aktuelno
SAVEZ BOŠNJAČKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA: Sud u Hagu se svrstao na stranu agresora!
Savez bošnjačkih nevladinih organizacija smatra da je ovo poraz međunarodnog prava i da se ovim Međunarodni sud u Hagu svrstao na stranu agresora na isti način kao i onda kada je odlučio da prikrije dokumenta koja dokazuju da je Vojska Srbije bila direktni učesnik u ratu u Bosni i Hercegovini.

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija je imao nedvojben stav po pitanju podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije, jer je revizija bila prilika da se dođe do istine o utvrđivanju karaktera proteklog rata i da se potvrdi ono što je bjelodano jasno – da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu o čemu postoji kompletna dokumentacija u Hagu!

S obzirom da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtjev za reviziju tužbe, Vijeće Saveza BNVO je konsternirano tim činom i najoštrije osuđuje sve aktere koji su doprinijeli takvoj odluci. Smatramo da je ovo poraz međunarodnog prava i da se ovim Međunarodni sud u Hagu svrstao na stranu agresora na isti način kao i onda kada je odlučio da prikrije dokumenta koja dokazuju da je Vojska Srbije bila direktni učesnik u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ostat će upamćeno da odgovornost za ovu sramnu odluku snose srpski i hrvatski članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji su sve uradili da ne dođe do prihvatanja zahtjeva. Krajnje je podla i cinična uloga gosp. Čovića koji, glumeći neutralnost, prikriva svoje dugogodišne paktiranje sa Dodikom i njegovom nacionalističkom kamarilom. Također, apsurdno je da gosp. Ivanić obnaša ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva države Bosne i Hercegovine i da živi od ove Države, a radi za Srbiju pomažući da se zataškaju dokazi da je Srbija izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Sama činjenica da je Haški sud do 2012. godine osudio 67 Srba na 1.125 godina zatvora (od ukupnog broja godina koji iznosi 1.380) govori u prilog toj činjenici.

Vijeće najoštrije i sa gnušanjem odbacuje pokušaje onih koji su se odlučili, zarad sitnih političkih poena, da šire smutnju o angažmanu gosp. Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva, i Sakiba Softića, ovlaštenog agenta Bosne i Hercegovine po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Smatramo, kao nevladin sektor, da je sramotno i ponižavajuće da se na ovim pitanjima vodi dnevna politika, a pogotovo od strane onih koji participiraju u izvšnoj vlasti na nivou Federacije, ali i na nivou države BiH, i na taj način umanjujuodgovornost onih koji su, u izvršnoj vlasti, uradili sve kako ne bi došlo do revizije. Pri tom mislimo da se tehnički ”propusti” nisu smjeli dogoditi ukoliko su presudno uticali na donošenje konačne odluke Međunarodnog suda u Hagu.

Savez BNVO daje punu podršku državnim institucijama, kao i bošnjačkom članu Predsjedništva, te ih pozivamo da pokrenu aktivnosti na sankcionisanju onih koji su Haškom presudom iz 2007. godine označeni kao počinioci genocida (vojska i policija RS).

Također, Savez bošnjačkih nevladinih organizacija, u ime žrtava, odaje zahvalnost advokatskom timu na čelu sa gosp. Davidom Sheferom za sve što su učinili u borbi za istinu i pravdu o ratu u Bosni i Hercegovini.

Ne propustite