UNICEF: Šest miliona sirijske djece ovisno o humanitarnoj pomoći

Svijet
UNICEF: Šest miliona sirijske djece ovisno o humanitarnoj pomoći
Patnje djece u Siriji značajno su se pogoršale, saopćio je u ponedjeljak Međunarodni fond za djecu (UNICEF), navodeći prošlogodišnji nagli rast broja ubistava, ranjavanja i regrutovanja djece vojnika.

Patnje djece u Siriji značajno su se pogoršale, saopćio je u ponedjeljak  Međunarodni fond za djecu (UNICEF), navodeći prošlogodišnji nagli rast broja ubistava, ranjavanja i regrutovanja djece vojnika.

Najmanje 652-oje djece ubijeno je tokom sukoba u 2016., što je najviša brojka u posljednje tri godine otkako UNICEF registruje takve pogibije.

Broj djece koja su angažovana u borbi porastao je na iznad 850, skoro dvostruko više nego u 2015.

"Obim njihovih patnji je nepojmljiv." - izjavio je direktor UNICEF-a za regiju Bliskog istoka Geert Cappelaere.

Procjenjuje se da je nakon šest godina rata oko šest miliona sirijske djece ovisno o humanitarnoj pomoći.

Četvrt miliona ih je blokirano u opkoljenim regijama i stoga su odsječeni od svake pomoći, a mnogi drugi su u regijama koje su teško dostupne.

Djeca ne stradaju samo od bombi i metaka nego i zbog nedostatka pristupa ljekarima i osnovnim uslugama, naglasio je UNICEF.

Nekoliko miliona djece u Siriji postali su izbjeglice u vlastitoj zemlji, dok ih je 2,3 miliona pobjeglo preko granice u druge zemlje u regiji.

Dok se patnje intenziviraju, rastući broj porodica odlučuje se na ekstremne mjere kao što je prisiljavanje djece na brak ili na teški rad.

"Svako pojedinačno dijete plaši se za vlastiti život, s užasavajućim posljedicama po njihovo zdravlje, dobrobit i budućnost."- izjavio je  Cappelaere, prenosi dpa.

(Fena)

Ne propustite