SKANDALOZNO Kako nam je Srbija ukrala i "Valtera": Od dolaska Kineza će Beograd zaraditi milione eura, a BiH će pripasti samo mrvice!

Tema sedmice
SKANDALOZNO Kako nam je Srbija ukrala i "Valtera": Od dolaska Kineza će Beograd zaraditi milione eura, a BiH će pripasti samo mrvice!
Kakve veze Srbija ima sa filmom Hajrudina Šibe Krvavca, jednim od najvažnijih ostvarenja bh. kinematografije veliko je pitanje, ali tamošnji ministar Rasim Ljajić za ruske medije navodi da projekt realiziraju „u saradnji sa BiH“.

Srbija ove godine planira prvući čak 100.000 turista iz Kine, zaraditi destine miliona eura, a glavni adut im je program „Putevima Valtera“ prema kultnom bh. filmu „Valter brani Sarajevo“.

Kakve veze Srbija ima sa filmom Hajrudina Šibe Krvavca,  jednim od najvažnijih ostvarenja bh. kinematografije veliko je pitanje, ali tamošnji ministar Rasim Ljajić za ruske medije  navodi da projekt realiziraju „u saradnji sa BiH“.

Prema tom programu turisti će dolaziti u Beograd, tamo odsjedati, putem srbijanskih agencija dolaziti, a navodno bi trebali posjetiti i neke lokacije u BiH. Ljajić je objasnio velike planove za Kineze koji sve više žele dolaziti u region.

  • Veliki broj Kineza koji dođe u Beograd poseti Kuću cveća, sve ono što je vezano za bivšu Jugoslaviju. Mi smo zajedno sa BiH u Kini predstavili zajednički turistički proizvod, ’Putevima Valtera‘, što je vezano za turiste starije životne dobi, koji takođe puno putuju - kaže Ljajić.

Svako zna da ni ovde ni u Kini ne treba posebno objašnjavati ko je Valter, a „još manje da ga je na filmskom platnu ovekovečio legendarni Bata Živojinović“, navodi Sputnik.

Srbija je i sa Crnom Gorom već napravila turističke programe, a sada ih radi sa Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom, sve u namjeri da dovedo dio kineskih turista, kaže za Sputnjik ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

To da Kina „za početak“ očekuje 100.000 kineskih turista u Srbiji izgledalo je manje neverovatno samo zato što je rečenicu prije mjesec i po dana izgovorio kineski ambasador u Beogradu Li Mančang.  

Neverovatno je to bilo, prije svega zato što je prošle godine manje od 20.000 kineskih turista posetilo Srbiju. Ali Li kaže da je ta cifra „potpuno realna“. S obzirom na to da Srbija jedina u Evropi ima bezvizni režim sa Kinom i da je najavljeno otvaranje direktne linije Beograd–Peking do kraja godine, sve je moguće. Uostalom, šta je 100.000 Kineza naspram 140 miliona njihovih turista godišnje u svetu. Po tome su ubedljivo broj jedan.

I to kakvih turista. Najboljih platiša.

  • Oni ne samo što su najbrojniji, već su i dobro platežni. U Zapadnoj Evropi oni troše prosečno 1.600 evra, u drugim zemljama nešto manje, ali u svakom slučaju radi se o turistima koje bi svaka zemlja ugostila“, kaže ministar turizma. 

Ne propustite