GLAVNI ODBOR SDA: Međunarodni sud je po drugi put pokazao da nema snage označiti pravog krivca

Aktuelno
GLAVNI ODBOR SDA: Međunarodni sud je po drugi put pokazao da nema snage označiti pravog krivca
Istina je da je u cijeloj BiH izvršen genocid i da je za to odgovoran Miloševićev režim. Glavni odbor SDA daje punu podršku članu Predsjedništva BiH i Predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i s indignacijom odbacuje napade kalkulanata i političkih licemjera koji bi bili još žešči da apelacija nije podnešena.

Glavni odbor SDA pozdravlja činjenicu da je BiH podnijela zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde  po tužbi BiH protiv Srbije za povredu Konvencije o genocidu.

To je pitanje historijske istine  i pravde, pitanje morala i dostojanstva, i obaveza prema žrtvama od koje niko nije imao pravo odstupiti.

To što je Međunarodni sud bez valjanog obrazloženja i pozivanja na vlastiti statut i pravila  onemogućio dostizanje pravde nije sramota BiH već međunarodnog suda i međunarodne pravde uopće.

Međunarodni sud je po drugi put pokazao da nema snage da označi pravog krivca i pravim imenom nazove događaje u BiH u periodu od 1992-1995. godine.

Istina je da je u cijeloj BiH izvršen genocid i da je za to odgovoran Miloševićev režim.

Glavni odbor SDA daje punu podršku članu Predsjedništva BiH  i Predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću  i s indignacijom odbacuje napade kalkulanata i političkih licemjera  koji bi bili još žešči da apelacija nije podnešena.

Kalkulanti i politički licemjeri od jučer govore samo o mišljenju registrara iz maja 2016.godine, a ne Suda, a ne govore i ne brane princip kontinuiteta odluka i propisa i validnost punomoći agenta koje je dalo Predsjedništvo BiH svojom odlukom iz 2002.godine.

Predsjednik  Izetbegović je uradio  sve što je mogao, trebao i morao uraditi u nastojanju da se dostigne istina i pravda. SDA i predsjednik SDA nikada neće odustati od tih nastojanja.

Pozivamo sve političke stranke i političare da prestanu zloupotrebljavati pitanje revizije tužbe i koristiti ga kao izgovor za blokadu  rada državnih institucija.

Podsjećamo sve političke aktere da je funkcioniranje institucija BiH i učestvovanje u njihovom radu prvorazredna dejtonska obaveza, a sve suprotno tome predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Glavni odbor SDA pozdravlja izjavu visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da je BiH postigla značajan napredak na putu prema EU.

Izjava koja prepoznaje postignute rezultate u protekle dvije godine je poticaj za još  snažnije djelovanje  i provođenje  reformi koje će BiH približiti članstvu u EU.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje organizovani fizički napad na državne funkcionere i zvaničnike Stranke koji se desio 29. januara ove godine u Srebrenici.

Ovaj napad je sramotan i predstavlja anticivilizacijski čin koji je suprotstavljen duhu demokratije i biću bošnjačkog naroda.

Glavni odbor SDA zahtijeva od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obaveza istraže i procesuiraju sve osobe koje su učestvovale u organizaciji i izvršenju fizičkog napada. Hitna i efikasna istraga treba rezultirati otkrivanjem i sankcioniranjem kako počinilaca tako i nalogodavaca.

Glavni odbor SDA nalaže Predsjedništvu SDA da, nakon kompletiranja svih prikupljenih informacija donese odluku o sankcioniranju  svih aktera koji su učestvovali u organizaciji i izvedbi pokušaja rušenja Odluke Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u OO SDA Srebrenica.

Glavni odbor SDA zahtijeva od svih članova Stranke u općinskoj organizaciji SDA Srebrenica da poštuju odluku Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u ovoj općinskoj organizaciji, a od povjereništva da nastavi svoj rad.

Glavni odbor SDA osuđuje pokušaje nekih političkih stranaka da se održavanje narednih općih izbora uslovljava izmjenama Izbornog zakona BiH.

U skladu sa ustavnim principima i zakonskim procedurama potrebno  je  što prije usaglasiti izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem implementacije odluka domaćih i međunarodnih sudova i radi poboljšanja ukupnog izbornog procesa.

Međutim, ne može se održavanje općih izbora uslovljavati ovim procesom. Održavanje izbora je ustavna i zakonska obaveza i oni će biti održani i bez izmjena Izbornog zakona.

Povodom podizanja optužnice protiv potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića te generalnog sekretara Amira Zukića Glavni odbor SDA očekuje da pravosudne institucije  urade svoj posao  profesionalno, objektivno i nepristrasno, u skladu sa svojim pravima, obavezama i odgovornostima.

Poštujući princip presumpcije nevinosti sve do konačne presude, očekujemo da će se  u toku postupka dokazati njihova nevinost.

Ne propustite