Ove namirnice imaju blagotvoran učinak na očuvanje vida
Na zdravlje očiju utiču brojni faktori kojima smo iz dana u dan okruženi: vjetar, prašina, vibracije, fizičke traume, dugotrajno gledanje u mobitel...
Međutim, mnoge namirnice imaju blagotvoran uticaj na očuvanje vida. Uravnoteženom prehranom bogatom lisnatim povrćem, ribom, voćem i mesom unijet ćete potrebne minerale, vitamine, antioksidanse i druge biološki vrijedne tvari koje pogoduju boljem vidu.
Mrkva obiluje beta karotenom, likopenima i luteinom. Beta karoten štiti mrežnicu od UVA zračenja. Likopen djeluje kao antioksidans i štiti oči od UVB zraka. Lutein je zaštitini fitonutrijent koji ima izrazito jako antioksidativno djelovanje protiv slobodnih radikala.
Breskva također sadrži beta karoten i likopen. Beta karoten pretvara se u tijelu u vitamin A koji štiti očnu leću od oksidativnog stresa i spriječava degenerativne promjene poput katarakte. Breskva je bogata karotenoidima koji popravljaju vid.
Jaja su bogat izvor sumpora i cisteina, dvije komponente proteina glutationa koji čuva leću od oksidativnog oštećenja. Žumanjak je bogatiji nutrijentima što je tamniji. Sadrži lutein, kao i esencijalne masne kiseline, cink i B vitamine, koji svi imaju pozitivan uticaj na vid.
Tamno bobičasto voće: Borovnice, kupine, crni ribizl i tamne sorte grožđa sadrže antocijanine, koji štite i jačaju vid. To su jaki fitonutrijenti. Borovnice smanjuju zamor oka, a pored antocijanina sadrže i karotenoide, zeaksantin i lutein, kvercitin, rutin i rezveratol. Osim njih sadrži i selen i cink.
Zeleno lisnato povrće, poput brokule, špinata, zelene salate i kelja, sadrži visoke razine vitamina A, B12 i vitamina C koji štite oči.
Češnjak i luk sadrže sulfide koji sprečavaju glaukom, kataraktu i degenerativne bolesti. Osim toga, luk popravlja cirkulaciju oka i jača imunitet.
Masna riba, kao što je losos, tuna, sardine, bakalar ili skuša sadrže omega 3 masne kiseline zaslužne za zdravlje očiju.
Orašasto voće obiluje vitaminom E koji štiti od katarakte.
Citrusno voće i paprike izvor su vitamina C, također važnog za zdravlje vašeg vida.
Šta izbjegavati? Smanjite unos hrane s visokim glikemijskim indeksom, budući da pogoduje nastanku glaukoma.
(ljepotaizdravlje.hr)