NOVI.BA OTKRIVA Šta je ZAPRAVO poručio sud u Hagu: Reviziju bi razmatrali samo da su Čović i Izetbegović preglasali Ivanića - što znači da je lider Hrvata u BiH srušio svaku nadu za žrtve!

Aktuelno
NOVI.BA OTKRIVA Šta je ZAPRAVO poručio sud u Hagu: Reviziju bi razmatrali samo da su Čović i Izetbegović preglasali Ivanića - što znači da je lider Hrvata u BiH srušio svaku nadu za žrtve!
Čovićev suzdržan stav, za razliku od stava Hrvata kada je prvi put podnošena tužba, onemogućio je podnošenje prihvatljive tužbe.

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da bez bez razmatranja legitimiteta Sakiba Softića i merituma apelacije odbaci zahtjev Bosne i Hercegovine reviziju tužbe protiv Srbije, potvrđuje da je Sud zauzeo stav da je Predsjedništvo BiH moralo donijeti novu odluku o podnošenju tužbe, izjavio je za portal Novi.ba neimenovani dobro upućeni pravni ekspert.

Rasprava o tome da li je Softić bio ovlašten ili ne, u slučaju ove odluke suda je nevažna jer je Sud nije ni razmatrao obzirom da je zauzeo stav da Predsjedništvo BiH mora donijeti novu odluku o pokretanju revizije. Za to je bilo neophodno da dođe do preglasavanja u Predsjedništvu BiH.

“Kako je jasno bilo da će Mladen Ivanić biti protiv toga, a Bakir Izetbegović za, presudio bi glas Dragana Čović. Međutim, da se to pitanje našlo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, jasno je da ne bi bilo usvojeno, jer je od samog početka Čović zauzeo suzdržanu poziciju, te bi ishod bio apsolutno jednak kao ovome što se dogodilo. Faktički ovakvom odlukom, sud je rekao Bošnjacima i žrtvama genocida da bez priznanja Srba i podrške Hrvata nema aposolutno nikakve mogućnosti za zadovoljenje pravde”, objasnio je naš sagovornik.

Prema njegovoj ocjeni, najveći teret odgovornosti u ovom slučaju je na Draganu Čoviću, čiji je suzdržan stav, za razliku od stava Hrvata kada je prvi put podnošena tužba, onemogućio podnošenje prihvatljive tužbe.

- Ovo potvrđuje da se radi o političkoj odluci. Sud u Hagu je zaključio da u BiH nije donesena odluka da treba tražiti reviziju. Sud se bavio unutrašnjom organizacijom BiH, razmatrao je pitanje ima li konsenzusa ili ne, odnosno ima li nove odluke. I jasno, obzirom da Srbi ne prihvataju odgovornost, a Čović se drži po strani da nisu htjeli prihvatiti samo zahtjev Bošnjaka - pojasnio je naš izvor. 

Činjenica da je Softić bi obavješten ranije da nema legitimitet podnijeti zahtjev za reviziju ne mijenja ništa, jer je i 2016. kao i sada 2017. bilo politički nemoguće na Predsjedništvu BiH donijeti novu odluku o njegovom imenovanju ili saglasnost o pokretanju revizije. 

- Bošnjaci su već dovedeni u mat poziciju. Nije bilo moguće uraditi ništa više od jalovog pokušaja da se apelira na statut suda u Hagu i međunarodnu pravdu. Možda je ovako i bolje, jer će narod u BiH konačno shvatiti da se mora okrenuti sebi, a ne tražiti pravdu od onih koji im je neće dati - navodi naš izvor. 

Ne propustite