ALARMANTAN IZVJEŠTAJ CIVILNE ZAŠTITE Sava preko noći porasla skoro dva metra, evakuacije u Tuzlanskom kantonu, aktivirana i klizišta

Bosna i Hercegovina
ALARMANTAN IZVJEŠTAJ CIVILNE ZAŠTITE Sava preko noći porasla skoro dva metra, evakuacije u Tuzlanskom kantonu, aktivirana i klizišta
Najteža situacija je u MZ Donja Orahovica, gdje je u toku noći došlo do plavljenja 3 stambena objekta u blizini Spreče, iseljene su tri porodice sa ukupno 8 članova, tako da je jedna porodica iseljena u Društveni dom u Orahovici, a druge dvije porodice smještene su kod rodbine

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, saopćila je danas Federalna uprava civilne zaštite.  Vodotoci i dalje bujaju u mnogim mjestima, a poplavljeno je i nekoliko stambenih objekata. Stanje je, uprkos, prestanku padavina alarmantno, a samo je Sava preko noći porasla za skoro dva metra.

Najteža situacija je u MZ Donja Orahovica, gdje je u toku noći došlo do plavljenja 3 stambena objekta u blizini Spreče, iseljene su tri porodice sa ukupno 8 članova, tako da je jedna porodica iseljena u Društveni dom u Orahovici,  a druge dvije porodice smještene su kod rodbine. Aktivirano je i nekoliko klizišta.

Visina vodostaja rijeke Save izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–        Bosanski Brod ——————————-  644 cm (pripremno stanje), jučer 470 cm,

–        Bosanski Šamac —————————-  569 cm (pripremno stanje), jučer 426 cm,

–        Orašje ——————————————  747 cm (pripremno stanje), jučer 606 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 200,11 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer viši za 71 cm.

Općina Doboj Istok. Općinski štab civilne zastite Doboj  lstok  je  na 1. vanrednoj  sjednici  održanoj dana, 08.03.2017. godine u 13,00 sati, donio Odluku o proglašenju stanja   prirodne i druge nesreće uzrokovane djelovanjem poplava i klizišta na prostoru cijele općine.

Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 160 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče u blagom porastu. Rijeka Spreča se u Kalesiji izlila iz svoga korita i poplavila oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta. Svi ostali vodotoci su u opadanju.

Put prema Gojčinu zatvoren je zbog visine vodostaja ispod nadvožnjaka. Koristi se zaobilazni put preko Prnjavora.

Općina Gračanica. Vodostaj rijeke Spreče je u toku noći rastao, tako da je jutros u 6 sati iznosio 417cm. Poplavljeno je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta.

U  MZ Donja Lohinja pod vodom je jedan stambeni objekat, dva člana porodice su prešla na gornji sprat kuće. Put za Petrovo iz Donje Orahovice je pod vodom, trenutno saobraćaj se odvija jednom trakom, ali na vlastitu odgovornost.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području ovog kantona je povišen i u granicama je normalnog vodostaja. Vodostaj rijeke Bosne je normalan.

Općina Tešanj. U protekla 24 sata, na području općine došlo je do povlačenja vode u korita vodotoka i do postepene stabilizacije stanja na poplavljenom području naselja Cerovac, Jelah polje i Rosulje. Zabilježena je jedna intervencija Profesionalne vatrogasne jedinice u naseljenom mjestu Piljužići, gdje je voda ugrožavala jedan stambeni objekat. Ekipe civilne zaštite tokom dana bile su na području Jelah polja, preventivno djelujući po zahtjevu mještana.

Zbog obilnih padavina i zamućenja vode na izvorištima Jelah, Tešanj i Kraševo, koja su u nadležnosti JP Rad dd „Tešanj“, došlo je do reduciranja isporuke vode. Održana je vanredna sjednica Općinskog štaba CZ, na kojoj je razmotrena situacija na području općine, te su donijeti zaključci koji se odnose na naredne aktivnosti na poplavom zahvaćenom području i utvrđene su mjere i aktivnosti na pojačanoj kontroli ispravnosti vode u svim vodovodnim sistemima i individualnim bunarima.

Operativni centar zaprimio je jednu prijavu o pojavi klizišta.

Općina Kakanj. Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu 12 cm u toku 24 sata, usljed padavina. Voda se ispumpava sa jednom pumpom iz akumulacije, a voda prolazi kroz tunel.

 

Ne propustite