Thaci priznao da Kosovo nema međunarodnu potporu za vojsku

Region
Thaci priznao da Kosovo nema međunarodnu potporu za vojsku
Kosovski predsjednik Hashim Thaci priznao je da Kosovo nema međunarodnu potporu za izmjene zakona koje bi omogućile postrojbama Sigurnosnih snaga (KSF) da se transformiraju u vojsku, prenose u četvrtak beogradski mediji pisanje prištinskog lista Koha Ditore.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci priznao je da Kosovo nema međunarodnu potporu za izmjene zakona koje bi omogućile postrojbama Sigurnosnih snaga (KSF) da se transformiraju u vojsku, prenose u četvrtak beogradski mediji pisanje prištinskog lista Koha Ditore.

"Hladan tuš za Thacija iz NATO i Washingtona", pišu Večernje novosti  navodeći kako je plan Hashima Thacija o stvaranju vojske Kosova, unatoč protivljenju moćnih saveznika iz SAD-a, "u srijedu na noge podigao i NATO", dok elektronički mediji prenose pisanje prištinskog lista Kohe Ditore da bi Kosovu, u slučaju formiranja oružanih snaga, bila uskraćena potpora američke administracije i čelništva zapadnog vojnog saveza.

"Radio sam, sada već tri godine, da se ovo pitanje riješi kroz ustavne amandmane i veoma bih volio da se to dogodi. Imali smo podršku SAD i NATO, ali je sada postalo nemoguće, naročito poslije otvorenih, jasnih i odlučnih izjava Srpske liste i Beograda da to ne dopuštaju, a Srpskoj listi se (iz Beograda) prijeti da (u Skupštini Kosova) ne glasa o zakonu", rekao je Thaci za Glas Amerike.

"SAD i međunarodna zajednica", po Thacijevom tumačenju, ne podupiru transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga kroz ustavne amandmane i zato, kaže Thaci, "preostaje ili da Kosovo nema vojsku ili da prijeđe na neki drugi plan".

Thaci tvrdi da je odluka o uspostavljanju vojske u nadležnosti kosovskih instutucija i da su svi međunarodni akteri izviješteni o procesu.

Beogradske Večernje novosti navode kako je "pod uzbunom i cijela diplomatska služba Srbije", a premijer Aleksandar Vučić i ministri vanjskih poslova i obrane Ivica Dačić i Zoran Đorđević pozivaju da međunarodna zajednica spriječi kršenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Oštre riječi na račun prištinskog političkog vrha u srijedu su stigle i iz Veleposlanstva SAD-a na Kosovu, uz ocjenu da "transformiranje KSF treba uraditi sukladno Ustavu i kroz sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokraciju", obzirom da se strateške odluke ne mogu donositi bez suglasnosti srpske zajednice i njihovih političkih predstavnika u parlamentu Kosova.

Istodobno, prema izvješćima kosovskih medija koja se prenose u Beogradu, Thaci je optimist i i tvrdi kako je proces preustroja KSF "institucionalan, ustavan i legalan" i spada u kosovski "euroatlanski okvir".

"U potpunosti sam uvjeren da će međunarodna zajednica imati razumijevanje za iskreno angažiranje kosovskih institucija", izjavio je Thaci i poručio da se kosovska vojska "neće angažirati ni protiv koga", te da se "niko ne bi trebao osjećati ugroženo".

Thaci, također, drži i da formiranje kosovske vojske neće za posljedicu imati okončanje pregovora o normalizaciji odnosa s Beogradom.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da očekuje pomoć Europske unije, SAD-a i  Rusije oko najava osnivanja vojske Kosova. On je podsjetio da je razgovarao s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem i upozorio ga da bi formiranje vojske Kosova donijelo dodatnu nestabilnost za sve, ali da su o tom pitanju "ostali na suprotnim pozicijama".

Iz Bruxellesa je jučer stigla poruka kako je NATO "ozbiljno zabrinut" zbog namjere Kosova da transformira svoje sigurnosne snage u vojsku. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kosovske je čelnike upozorio da će NATO "razmotriti razinu svojeg angažmana" bude li prijedlog prihvaćen, priopćeno je u srijedu u Bruxellesu.

(Hina)

Ne propustite