(VIDEO) Sve Vučićeve posjete Sarajevu: SRBIJANSKI PREMIJER i glavni grad BiH - historija ljubavi, rata, dobrodošlice i svađa!

Tema sedmice
(VIDEO) Sve Vučićeve posjete Sarajevu: SRBIJANSKI PREMIJER i glavni grad BiH - historija ljubavi, rata, dobrodošlice i svađa!
Vučićeva politika posljednjih godina mu garantira dobrodošlicu u Sarajevu kao reformskom i proevropskom lideru Srbije koji podržava pomirenje i ekonomsku saradnju dvije države.

Aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić i, vjerovatno, budući predsjednik te države, koji se smatra jednim od najmoćnijih političara regije, naredne sedmice dolazi u Sarajevo u trenucima kada se cijeli Balkan suočava sa brojnim krizama.

Vučić je prvo za portal Novi.ba potvrdio da će doći u glavni grad BiH, a nakon što je to najavio na jednom predizbornom skupu u Srbiji.

Srbijanski premijer ima dugu historiju odnosa sa Sarajevom. Vučić je u Sarajevo dolazio više puta i kao premijer, ali i ranije tokom svoje dugogodišnje političke karijere.

Poznato je da je Vučićeva porodica porijeklom iz BiH, odnosno iz naselja u okolici Bugojna.

Zadnji put u Sarajevu je Vučić bio 2015. godine na "Sarajevo Bussines Forumu", tada je rekao kako se u Sarajevu "uvijek dobro osjeća". Samo nekoliko dana nakon toga desio se sramotni incident tokom obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenici, kada je Vučić kamenovan, nakon čega su zahladili odnosi.

Godinu ranije, u maju 2014. Vučić je bio u zvaničnoj posjeti Sarajevu. To je bila njegova posjeta nekoj zemlji nakon što je postao predsjednik Vlade.

Tada je srbijanski premijer obišao i sami centar grada, dočekan je uz najveće državničke počasti, a domaćini su mu otvorili i vrata Gazi Husrev-begove džamije. Posjetio je i bolnicu Abdulah Nakaš koju je tada vodila Sebija Izetbegović, supruga člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i uručio vrijednu donaciju.

Ali, u međuvremenu, Vučić je nerijetko oštrio retoriku prema Sarajevu. Samo nekoliko mjeseci poslije te prve posjete, okreno je ploču. Vučić je na ljeto 2014. godine odbio doći na obilježavanje 100 godišnjice početka Prvog svjetskog rata u glavnom gradu BiH.

Tada je rekao je da neće ići u Sarajevo na obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata jer ne može da stoji pored „table gdje se govori o srpskom fašističkom agresoru“.

Vučić je mislio na ploču postavljenu na nedavno obnovljenu Vijećnicu u Sarajevu, koja je zapaljena 1992.“

Vučićevi kritičari nerijetko ističu da je on tokom agresije na BiH također dolazio, ne u Sarajevo, nego na  položaje vojske na Trebeviću i to u pratnji Vojislava Šešelja. Na internetu postoji i snimak na kojem se vidi Vučić na obroncima oko Sarajeva. Polemika se vodi o tome da li u jednom trenutku se može vidjeti kako Vučić drži pušku, ali je to veoma teško zaključiti.

U svakom slučaju, Vučićeva politika posljednjih godina mu garantira dobrodošlicu u Sarajevu kao reformskom i proevropskom lideru Srbije koji podržava pomirenje i ekonomsku saradnju dvije države.  

Ne propustite