ŠOKANTNO: Iz sarajevskog državnog preduzeća "Rad" bit će otpušteno čak 40 radnika, ko je kriv zbog toga!?

Tema sedmice
ŠOKANTNO: Iz sarajevskog državnog preduzeća "Rad" bit će otpušteno čak 40 radnika, ko je kriv zbog toga!?
Prekomjerno zapošljavanje u javnim preduzećima posljednjih 20-tak godina dovelo je do katastrofalne situacije u finansijama ovih privrednih društava

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je da uruču otkaze za čak 40 radnika Komunalnog javnog kantonalnog preduzeća "Rad", potvrđeno je za Novi.ba iz ove kompanije. Kako saznajemo, radi se o ljudima koji su radili na čišćenju grada i mnogi od njih su šokirani ovakvom odlukom.

Iz "Rada" na naš upit kažu da je to odluka vlade Elmedina Konakovića te da oni ne mogu ništa uraditi.

Vlada Kantona Sarajevo (KS), naime, kako tvrde donijela je odluku o monitoringu na zapošljavanje u javnim preduzećima, "s obzirom na to da je u posljednjih 20 godina došlo do prekomjernog zapošljavanja i uzrokovalo velike gubitke u ovim privrednim društvima. Monitoring ima za cilj smanjiti broj zaposlenih kroz tzv. prirodni odljev kadrova u penziju i na taj način reducirati troškove rada i smanjiti gubitke".

Poreska uprava Federacije BiH, na zahtjev Vlade KS, dostavila je podatke o broju zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima u Kantonu Sarajevu u kojem se navodi da je ukupan broj zaposlenih u novembru u svim preduzećima iznosio 4.856 radnika.

Od ovog broja u KJKP Radu bilo je 1.155 radnika. Vlada Kantona Sarajevo tako je odlučila da ne produži ugovore o radu za 40 radnika KJKP Rada.

Ovu informaciju potvrdio je za portal Novi.ba portparol Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Mirza Ramić.

Na pitanje hoće li se najavljeno smanjenje zaposlenih u Radu odraziti na čistoću Sarajeva i okolnih mjesta, Ramić je rekao da će preduzeće djelovati u skladu sa novo nastalom situacijom.

- Nećemo dozvoliti da nivo javne higijene i čistoće u Gradu Sarajevu na bilo koji način trpe – izjavio je Ramić. Prema njegovim riječima, jedan dio uposlenika svakako će trpiti određena opterećenja, ali nije precizirao kakva.

K.S.

Ne propustite