OTKRIVAMO Ovo sigurno niste prije vidjeli: Kako izgledaju ulice koje nose ime Bosna, od Južne Afrike do Belgije i Irana, ali je najljepša u...!

Tema sedmice
OTKRIVAMO Ovo sigurno niste prije vidjeli: Kako izgledaju ulice koje nose ime Bosna, od Južne Afrike do Belgije i Irana, ali je najljepša u...!
Portal Novi.ba vas putem mape i fotografija vodi na neke od tih lokacija. Ime Bosna, ili Bosna i Hercegovina, uglavnom nose ulice van gradskih centara ili na samoj periferiji.

Ako se kad slučajno ili namjerno zadesite u gradu Fort Mill u centralnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država moći ćete prošetati ulicom Bosne i Hercegovine koja prolazi kroz prelijepo naselje u ovom dalekom mjestu. Bosnia Lane je uličica sa nekoliko kuća, a stanovnici vjerovatno ni ne znaju otkuda ime dolazi.

Bosnia Lane u Fort Millu je samo jedna od vjerovatno nekoliko desetina ulica u gradovima širom svijeta koje nose ime po našoj državi. Portal Novi.ba vas putem mape i fotografija vodi na neke od tih lokacija. Ime Bosna, ili Bosna i Hercegovina, uglavnom nose ulice van gradskih centara ili na samoj periferiji.

U Turskom gradu Konja cijelo naselje nosi ime Mahala Bosna i Hercegovina, a u njemu je jedna ulica koja nosi ime Alije Izetbegovića. U Teheranu, ulica Bosne i Hercegovine je smještena u urbanom dijelu grada.  

Dok, u belgijskom gradu Namoor, ulica Bosna je više seoski put, zarastao u šiblje i visoku travu, daleko od civilizacije. Čak i u Južnoafričkoj Republici postoji ulica koja nosi ime Bosna. Smještena je u gradu Rodenportu, na periferiji. Većina vjerovatno ne zna da i u engleskom Liverpulu postoji ulica Bosne i Hercegovine i to u mirnom prigradskom naselju.

Sent Luis u Sjedinjenim Američkim Državama je poznat kao grad u kojem živi  nekoliko desetina hiljada građana porijeklom iz BiH, ali je zanimljivo kako je „Bosnia Ave“ smještena daleko izvan grada, faktički slijepa ulica sa samo nekoliko kuća, a u okolici su ulice Zagreb, Split itd.

Jedna od najljepših ulica koje nose naziv naše države je smještena u Hamiltonu u Kanadi. Sa nekoliko reprezentativnih vila, ova je ulica dostojna svog naziva.   

Ne propustite