UDARNA VIJEST Putinov savjetnik Šurkov kontrolira Kozake koji su paradirali Banja Lukom: Rusija igra dvostruku igru u BiH i okreće Dodika protiv Vučića! (TREĆI DIO)

Aktuelno
UDARNA VIJEST Putinov savjetnik Šurkov kontrolira Kozake koji su paradirali Banja Lukom: Rusija igra dvostruku igru u BiH i okreće Dodika protiv Vučića! (TREĆI DIO)
Naime, naš portal je došao u posjed dijela istraživanja koje se odnosi na specijalnu operaciju u Bosni i Hercegovini, a koju su provele osobe i organizacije uz učešće, podršku i koordinaciju Kremlja.

Ruski Kozaci koji su 2014. godine ušli u Bosnu i Hercegovinu, tobože kao folklorna grupa, ali sa namjerom da pokažu kako Rusija podržava Milorada Dodika bili su pod direktnom komandom Nikolaja Djakonova, jednog od lidera paravojnih grupa sa Krima koji je Rusija anektirala u Ukrajini.

On je, kako se navodi u istraživanju ruskog istraživačkog magazina „The Insider“ te istraživača Christa Grozeva eksperta za odnose Rusije i jugoistočne Evrope, direktno povezan sa kabinetom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naime, naš portal je došao u posjed dijela istraživanja koje se odnosi na specijalnu operaciju u Bosni i Hercegovini, a koju su provele osobe i organizacije uz učešće, podršku i koordinaciju Kremlja.

dakonov

Đakonov, čelnik Kozaka koji su bili u Banja Luci, tokom pobune u Ukrajini, te na sastanku sa Putinovim savjetnikom u Moskvi (slika gore)

Istraživanje je rezultat višegodišnjeg rada i provjera te je dijelom zasnovano na hakiranim e-mail prepiskama proruskih aktivista u regionu i Ukrajini koji dokazuju povezanost Kremlja sa događajima u BiH, ali i sličnosti u djelovanju u otcjepljenim dijelovima Ukrajine.

Iako zvanična Moskva podržava cijelovitost i nezavisnost BiH, ili barem tako javno govore, informacije o aktivnostima tajkuna i nevladinog sektora proruski orjentiranog u Srbiji i RS potvrđuju da Putin igra dvostruku igru.

Neki od ruskih i panslavenskih radikala otvoreno govore o velikoj Srbiji i otcjepljenju manjeg bh. entiteta, a poduzeta je i specijalna operacija kojom je Dodik ostavljen na vlasti unatoč snažnoj opoziciju koju podržava zapad.

  • Ako operacija uspije Moskva će prisvojiti zasluge, a u suprotnom će oprati ruke – navodi Christo Grozev, ekspert i jedan od  onih koji su učestvovali u istraživanju.

Upravo, Djakonov koji je u uniformi paradirao Banja Lukom, u redovnom kontaktu je sa Vladislavom Šurkovim bivšim obavještajnim šefom i Putinom savjetnikom!

Obojica su snimljeni na skupu u Moskvi kada je Šurkov okupio čelnike proruske pobune u Ukrajini gdje su se dijelovi zemlje otcjepili sa namjerom da se pripore Rusiji. Takav je scenarij planiran i za RS, ali uz pripajanje Srbiji.  

Čelnik RS pokušao je uspostaviti i ekonomske veze sa tajkunom Konstantinom Malofeevom, ključnim čovjekom za opasnu operaciju, koji je bio pod istragom zbog prevare VTB banke, ali još uvijek nije uspio u tome. Dodik je prije nekoliko mjeseci najavljivao i dolazak ove banke u manji entitet, ali za sada ništa od toga. Ekonomske veze, za razliku od političkih i ideoloških kad je riječ o Moskvi idu mnogo sporije. Ali, zato su i Malofeev i Dodik u međuvremenu stigli na američku crnu listu te im je imovina blokirana.

U istraživanju se navodi da bi srbijanski premijer Aleksandar Vučić mogao biti problem za ostvarenje ruskih ciljeva zbog čega je došlo i do određenog zahlađenja odnosa između Dodika i Vučića. Međutim, Dodik nastavlja djelovati po memorandumu Aleksandra Dugina, o čemu je naš portal jučer pisao, zbog čega je održao neustavni referendum u RS, te nastavlja blokirati evropski put BiH.

Šta je, pitaju se u istraživanju, motiv Moskve da uzme za saveznika mali entitet u BiH i pokrene opasnu operaciju protivljenja zapadu u BiH i na Balkanu?

  • Dodik je rijedak proruski glas u Evropi i Putinu je svaki takav glas dobrodošao. Možda smo mali, ali se naš glas čuje, poruka je Dodika. I doista glas RS protiv Evrope i SAD na Balkanu se jako dobro čuje – navodi se u istraživanju. (Kraj)

 

Ne propustite