NOVI.BA OTKRIVA Mogherini će danas podnijeti izvještaj Briselu: EU sve više vjeruje da Rusija destabilizira zapadni Balkan i zato će danas donijeti set mjera!

Tema sedmice
NOVI.BA OTKRIVA Mogherini će danas podnijeti izvještaj Briselu: EU sve više vjeruje da Rusija destabilizira zapadni Balkan i zato će danas donijeti set mjera!
Evropska perspektiva je realnost, a ona je ključna za stabilnost, pomirenje i budućnost Balkana. EU će potvrditi prednost i fokus na regionu kroz političke i ekonomske veze, tražit će se i nastavak reformi i bolja regionalna saradnja. Uz to, EU će tražiti da se jača javna diplomatija i da se bolje ljudima u regionu objasni korist članstva u Uniji

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini danas će u Briselu izvjestiti ministre vanjskih poslova država članica o situaciji na zapadnom Balkanu gdje je protekle sedmice boravila, saznaje Novi.ba.

Naime. Mogherini će podnijeti izvještaj, a kako tvrde izvori bliski njenom kabinetu, najveća zabrinutost postoji zbog vanjskih utjecaja na ovaj dio Evrope.

  • Mogherini će ministrima prenijeti zabrinutost zbog vanjskih utjecaja na zapadni Balkan. Neki evropski lideri su već iznijeli optužbe da Rusija pokušava destabilizirati region – navode izvori iz Brisela, a koje prenosit i ugledni portal EurAktiv. Mogehrini će o stanju Balkana izvjestiti i šefove država i vlada EU već za nekoliko dana na Samitu Uniju.

Sredinom ove godine, tačnije 12. jula u Trstu će biti održan novi samit država EU i zapadnog Balkana.  

Očekuje se da će mnistri EU danas donijeti i zaključke u vezi sa zapadnik Balkanom koji po mnogima tone u nove krize. Situacija je posebno ozbiljna u Makedoniji, te i u odnosima Kosova i Srbije, naovdi se u pripremnim materijalima za današnju sjednicu. Međutim, Brisel danas želi potvrditi evropsku perspektivu država koje je obišla Mogherini  BiH, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova.  

  • Evropska perspektiva je realnost, a ona je ključna za stabilnost, pomirenje i budućnost Balkana. EU će potvrditi prednost i fokus na regionu kroz političke i ekonomske  veze, tražit će se i nastavak reformi i bolja regionalna saradnja. Uz to, EU će tražiti da se jača javna diplomatija i da se bolje ljudima u regionu objasni korist članstva u Uniji – navodi se u pripremi za današnji sastanak u Briselu.

Kada je u pitanju BiH, također se očekuju zaključci, a nakon što je Mogherini imala sastanak sa političkim liderima u Sarajevu.

  • BiH, začudo nije u najvećoj krizi u odnosu na zemlje regiona, pa je pažnja više usmjerena ovaj put ka Makedoniji, ali zasigurno se očekuje nastavak rada na upitniku i socijalni i ekonomskim reformama – navodi izvor Novi.ba iz Brisela.  

Ne propustite