UDARNA VIJEST Novi.ba prvi objavljuje istraživanje i dokaze koje će potresti region: KAKO JE RUSKI TAJKUN i "SPECIJALISTA ZA REFERENDUME" ostavio Dodika na vlasti i zašto Moskva podržava rušenje BiH! (PRVI DIO)

Tema sedmice
UDARNA VIJEST Novi.ba prvi objavljuje istraživanje i dokaze koje će potresti region: KAKO JE RUSKI TAJKUN i "SPECIJALISTA ZA REFERENDUME" ostavio Dodika na vlasti i  zašto Moskva podržava rušenje BiH! (PRVI DIO)
Naime, naš portal je došao u posjed dijela istraživanja koje se odnosi na specijalnu operaciju u Bosni i Hercegovini, a koju su provele osobe i organizacije uz učešće, podršku i koordinaciju Kremlja, a koje prvi u BiH objavljujemo u više dijelova narednih dana.

Rusija je tajnom operacijom ostavila Milorada Dodika na čelu Republike Srpske 2014. godine, od njega očekuje da održi referendum o otcjepljenju od BiH i pripoji manji entitet Srbiji te zastupa interese Moskve protiv Zapada u Evropi, otkriva senzacionalno istraživanje ruskog istraživačkog magazina „The Insider“ te istraživača Christa Grozeva eksperta za odnose Rusije i jugoistočne Evrope, saznaje Novi.ba.

Naime, naš portal je došao u posjed dijela istraživanja koje se odnosi na specijalnu operaciju u Bosni i Hercegovini, a koju su provele osobe i organizacije uz učešće, podršku i koordinaciju Kremlja, a koje prvi u BiH objavljujemo u više dijelova narednih dana.

Istraživanje je rezultat višegodišnjeg rada i provjera te je dijelom zasnovano na hakiranim e-mail prepiskama proruskih aktivista u regionu i Ukrajini koji dokazuju povezanost Kremlja sa događajima u BiH, ali i sličnosti u djelovanju u otcjepljenim dijelovima Ukrajine.

Specijalnom operacijom u kojoj je Dodik, unatoč snažnoj podršci Zapada koji je pomagao njegovu opoziciju 2014.godine, prvo pobijedio na izborima, a onda žestoko zaoštrio retoriku i nastavio destabilizirati BiH rukovodio je, niko drugi do, ruski tajkun Konstantin Malofeev.

Ovaj milioner i čelnik nekoliko propravoslavnih organizacija, povezan sa Putinom i Kremljom, već je pod sankcijama Evropske unije zbog organiziranja separatističkih aktivnosti u Ukrajini.

Prije RS, on je već pripremio i finansirao tri referenduma o otcjepljenju na Krimu, Donjecku i Lugansku, sve u Ukrajini. Njegove veze sa Putinom nisu skrivene, a kako se navodi u istraživanju, najmanje jedan uposlenik njegovih organizacija je učestvovao u zatvorenim sjednicama ruske vlade. Osim toga, Malofeev i Putin imaju istog „duhovnog oca“ biskupa Tikhona.

Istraživanje pokazuje da je upravo on organizirao dolazak Kozaka u BiH uoči izbora 2014. godine koji su paradirali Banja Lukom te izazvali nezapamćen skandal u BiH. Istraživanje je otkrilo da je to bilo pomno planirana aktivnost, kakva je i ranije bila korištena u Ukrajini, sa namjerom da se pokaže ruska podrška Dodiku i zaprijeti svima koji bi se tome mogli usprotiviti.

Dodikova „zaljubljenost“ u Putina nije tajna, ali ovo istraživanje dokazuje kako i Moskva koristi taj interes te putem neformalnih aktivnosti snažno pomaže Dodikov separatizam. Da bi lično nadzirao operaciju Malofeev je stigao u Banja Luku na dan izbora u kojima je Dodik vodio mrtvu trku sa Ognjenom Tadićem, rođenim Sarajlijom i kandidatom Srpske demokratske stranke.    

Otkriveno je kako se sa Dodikom susreo u hotelu Kaldera u Banja Luci, a presretnute poruke njegovih saradnika otkrivaju kako je taj susret iskorišten da bi se izvršio dodatni pritisak u danima kada su brojani glasovi za predsjednika RS.

Prema jednoj od email prepiski, Malofeeva saradnica Alena Sharoykina, direktorica televizije u njegovom vlasništvu traži od Alexandra Usovskog, bjeloruskog pisca na Malofeevoj platnoj listi, inače aktiviste desničarskih organizacija, u poruci pod naslovom „Republika Srpska“ da u „maloj specijalnoj operaciji“ objavi fotografiju na nekoj od internet stranica u Poljskoj. (U prilogu je faksimil maila)

hack-mail

Na toj fotografiji su Dodik i Malofeev na pomenutom sastanku u Kalderi. Sharoykina mail šalje 23. oktobra 2014. godine, 11 dana nakon izbora, ali u momentu kada još nisu poznati konačni rezultati izbora. Prema stavovima istraživača, osim što dokazuje da je Malofeev direktno organizirao rusku podršku Dodiku kontra Tadića, ova email prepiska može značiti da je ruski tajkun ovakvim putem, „želio poslati nekome indirektnu poruku“.

  • To je bio zadnji signal, jer su se još čekali glasovi, da Dodik mora pobijediti inače će u BiH biti aktiviran Krimski scenarij – navodi se u istraživanju koje donosi Novi.ba.

 Nekoliko dana poslije Dodik dobija izbore sa samo oko 7.000 glasova više od Tadića. Usovsky je objavio fotografiju, kako je od njega traženo u liberalnim medijima u Poljskoj, a novinarima lista The Insider je priznao da je radio za Malofeeva i dobijao od njega finansijsku podršku.

dodik-i-malofeev

(FOTOGRAFIJA DODIKA I MALOFEEVA NA DAN IZBORA U BANJA LUCI 12.OKTOBRA 2014. - HOTEL KALDERA)

  • Sve počinje sa privatnom inicijativom kako Rusija ne bi mogla da kaže da potiče od vlade ako akcija ne uspije. Ako uspije, kao na primjeru Krima, onda uzimaju punu zaslugu i kasnije odgovornost – navodi Grozev.

(U sljedećem nastavku: Šta stoji u memorandumu Aleksandra Dugina o velikoj Srbiji  i kakva je uloga Malofeeva i Dodika u tome? Koga bi Moskva voljela vidjeti kao lidera Srba? Zašto je Dodik potreban Moskvi)

Ne propustite