EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO - Je li zbog ovog Dodik promijenio priču: NATO imenovao novog komandanta operacije u BiH, stiže britanski general koji je već hvatao ratne zločince!

Tema sedmice
EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO - Je li zbog ovog Dodik promijenio priču: NATO imenovao novog komandanta operacije u BiH, stiže britanski general koji je već hvatao ratne zločince!
Vojna operacija Althea, iako ima mali broj vojnika stacionirano u BIH ima mandat da u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije u BiH brzo reagira i rasporedi više hiljada vojnika iz baza NATO u Italiji i drugim evropskim zemljama.

Vojna misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini će dobiti novog operativnog komandanta i to britanskog generalan Jamesa Everarda, ekskuzivno saznaje Novi.ba!

Everard je iskusni britanski oficir sa velikim vojnim iskustvom, a kako saznajemo, bio je već u misiji u Bosni i Hercegovini kao komandant britanskih snaga IFOR-a. Everard je bio duboko uključen u potragu za ratnim zločincima u BiH, odmah nakon rata, a bio je stacioniran nakon toga i na Kosovu.

Naime, Vijeće Evropske unije je postavilo Everarda na poziciju operativnog komandanta Operacije ALTHEA umjesto dosadašnjeg generala Adrian Bradshawa. Ujedno ovaj britanski general je postao zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi.

  • NATO je odlučio imenovati generala pukovnika Jamesa EVERARDA zamjenikom vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu, kao zamjenu za generala Adriana BRADSHAWA. General pukovnik James EVERARD preuzima dužnost 28. ožujka 2017. General pukovnik James EVERARD trebao bi od tog datuma zamijeniti generala Adriana BRADSHAWA i na dužnosti zapovjednika operacije EU-a za vojnu operaciju Europske unije u Bosni i Hercegovini – navodi se u odluci Vijeća Evropske unije, saznaje Novi.ba.

nato-faks

Vojna operacija Althea, iako ima mali broj vojnika stacionirano u BIH ima mandat da u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije u BiH brzo reagira i rasporedi više hiljada vojnika iz baza NATO u Italiji i okolnim zemljama.

Upravo bi Everard u takvoj situaciji bio lider operacije. Prema nedavnim stavovima analitičara iz Berlina, eventualno održavanje referenduma o nezavisnosti manjeg bh. entiteta moglo bi biti jedan od povoda za vojnu akciju.

  • Nije isključeno da je baš zbog ovakvih reakcija NATO-a Miloradu Dodiku, čelniku RS u Moskvi savjetovano da objavi kako ne planira referendum o otcjepljenju, iako je to uradio nevoljko – kaže naš izvor. 

Ne propustite