Učenice dvije čačanske škole prijavile: Nastavnik nam je pokazivao kako da doživimo orgazam

Region
Učenice dvije čačanske škole prijavile: Nastavnik nam je pokazivao kako da doživimo orgazam
Profesor je počeo da se trese i da pravi čudne grimase, uz izgovor da mi "prenosi bioenergiju".

Profesor je počeo da se trese i da pravi čudne grimase, uz izgovor da mi "prenosi bioenergiju". Pitao me je da li osJećam dodir, na šta sam odgovorila da ne razumijem kakav dodir to treba da osjetim, a on mi je odgovorio "dodir mojih usana". Primjetila sam da profesor ispred mene simulira seksualni odnos. Dok sam izlazila iz učionice, pitao me je: "Da li je bio dovoljno tvrd i velik?"

Policija je slučaj proslijedila tužilaštvu, ali tužilac kaže da nema elemenata krivičnog djela 


Ovim riječima učenica Medicinske škole opisala je seksualno uznemiravanje koje je prošle godine doživjela. Ovog profesora sociologije prijavilo je još pet učenica te škole, ali i četvoro đaka Prehrambeno-ugostiteljske škole, budući da on nastavu drži u dvije čačanske srednje škole.

Kako direktori ovih ustanova, i pored toga što su bili upoznati sa navodima napastvovanih djevojaka, nisu kaznili navodnog bludnika, slučaj je preuzela kancelarija zaštitnika građana.

Zamjenica ombudsmana Gordana Stevanović uradila je kontrolu i sačinila izvještaj. U njemu se, pored ostalog, navodi da su dvije učenice u aprilu prošle godine razrednoj stariješini prijavile da su doživjele "seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i zloupotrebu nastavnika", a da su se na sastanku odjeljenske zajednice optužbama pridružile četiri djevojke. Sve su zahtjevale da im nastavu iz sociologije drži drugi profesor.

Šta su djevojčice prijavile

On je rekao da sačekamo da svi izađu i da sednemo u klupu ispred njega. Rekao joj je da ispruži ruke, u tom trenutku je svoje srednje prste stavio na njene dlanove, na sredinu dlanova. Počeo je da pravi razne grimase i nije mogao mirno da sedi na stolici, već se stalno pomerao i kao da je drhtao u mestu, pa opet sve ponovo. Više puta joj je rekao da ga gleda pravo u oči i da se smeje. Kad smo krenule da izlazimo iz učionice, on se nasmejao i rekao joj: "Reci dečku da te više zadovoljava i da obrati pažnju na tvoje potrebe, ja sam sada sve sredio i reci da pazi za dalje".
Terao me je da se smejem dok se on klatio na stolici napred-nazad i pravio razne face. U izvođenju toga ja sam morala da ga gledam pravo u oči. Sva ta radnja trajala je otprilike oko 20 minuta.
Na poslednjem času kod profesora doživela sam veoma neprijatnu situaciju. Rekao je drugaricama da me sačekaju napolju i da mora sa mnom da razgovara. Profesor je počeo da pravi čudne pokrete na stolici, govoreći mi "Osećaš li?" Rekao mi je: "Raširi noge, malo se ti pokreni", na šta sam odgovorila: "Molim?" i krenula sam da ustajem. Kad sam pošla da izađem iz učionice, profesor je dobacio: "Ne treba tebi psihoterapeut, dovoljno si ti jaka, potreban ti je orgazam, želeo sam da doživiš orgazam! Da li si ga osetila?"

O svemu je obavješteno odjeljensko veće, a po zahtjevu direktora, učenice su dostavile pisani izveštaj.

U izvještaju zamjenice zaštitnika građana navodi se i da su se pedagogu zbog tog profesora Prehrambeno-ugostiteljske škole obratile tri učenice i jedan učenik,prenosi Blic.

U Medicinskoj školi pokrenut je disciplinski postupak protiv njega i on je privremeno udaljen s posla. Policija je slučaj proslijedila Osnovnom tužilaštvu, ali se tužilac izjasnio da nema elemenata krivičnog djela, pa je profesor vraćen na posao.

Sa druge strane, u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi disciplinski postupak nije ni pokrenut, a čovjek koga su učenice optužile za seksualno zlostavljanje sve vrijeme im je predavao.

- Svestan sam da sam verovatno napravio propust što nisam pokrenuo disciplinske mere protiv njega. Razgovarao sam sa njim, ali me je uveravao da navodi učenika nisu istiniti. Radi se o veoma osetljivoj stvari. Ne mogu da budem i tužilac i sudija - rekao nam je direktor PUŠ Dragan Kovačević.

Kako nam je rečeno u Školskoj upravi u Čačku, direktor Kovačević im je zapravo prenio da je od nastavnika dobio obećanje da više u učionici neće obavljati "seanse liječenja bioenergijom".

Zamjenica zaštitnika građana predložila je da zbog utvrđenih propusta direktori dvije čačanske srednje škole budu razrješeni dužnosti jer nisu preduzeli mjere iz svojih nadležnosti "radi zaštite više učenika koji su prijavili direktno i indirektno seksualno zlostavljanje, zloupotrebu i uznemiravanje od nastavnika", te da bi trebalo "utvrditi odgovornosti i sankcionisanje prijavljenog nastavnika za povredu zabrane zlostavljanja i seksualne zloupotrebe".

Prema mišljenju Gordane Stevanović, potrebno je da se direktor Medicinske škole obrati Višem javnom tužilaštvu u Čačku radi preispitivanja odluke Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku da nema mjesta pokretanju krivičnog postupka protiv prijavljenog nastavnika.

Inače, taj profesor sociologije po završetku školske godine odlazi u penziju.

Ne propustite