Zabrinjavajući podaci

U Hrvatskoj čak 200.000 alkoholičara

Objavljeno:02.11.2014 - 12:25
A A A Times Arial

Najveći društveni problem u Hrvatskoj i dalje je alkohol zbog čega su s oko 200.000 alkoholičara i nevjerojatnih 12,8 litara čistog alkohola popijenog po glavi stanovnika na vrhu europske ljestvice, a tu ovisnost gotovo u stopu prati uživanje u drogama i kocki.

Šef Katedre za alkoholizam i druge ovisnosti u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" Zoran Zoričić za Hinu je otkrio kako do raspada obitelji najčešće dovodi uživanje u drogama, zatim alkoholizam i naposljetku kocka.

"Ono što specificira hrvatsko tržište i društvo je da problemi povezani sa kockom bilježe znatan rast u zadnjih desetak godina što je vezano sa širenjem tržišta igara na sreću, dok je područje pijenja i problema povezanih s alkoholom stabilno. Što se tiče droga možemo sa zadovoljstvom reći da imamo sve manji problem", kazao je Zoričić.

Dodao je da udio mladih ovisnika o alkoholu nije problematičan, jer oni nisu ovisnici već imaju problema sa zlouporabom alkohola i rizičnim pijenjem. No, podsjeća da je svako pijenje u ranim godinama rizično jer je stopa tolerancije na alkohol izrazito mala. 

"Ti mladi ljudi koji imaju nisku stopu tolerancije popiju malu količinu alkohola i te relativno male količine već djeluju bitno na njihovu kognitivnu sposobnost, na sposobnost rasuđivanja, na psihomotoriku i u konačnici sposobnost vožnje. Znatan broj problema povezanih s takvim načinom pijenja je povećana stopa kriminaliteta, slab školski uspjeh, promjene u ponašanju, neželjene mladenačke trudnoće. Sve to ide u paketu s problemom pijenja, no tu se ne radi o alkoholizmu. Da bi čovjek razvio alkoholizam iz takvog načina pijenja potrebno je nekoliko godina prekomjernog konzumiranja", dodaje Zoričić.

Napominje kako je taj put kod djevojaka znatno kraći nego kod mladića pa kod njih iznosi tri do pet godina, a kod mladića 10 do 15 godina.

  
 
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA