NOVI.BA OTKRIVA: Šta je Bosanac Adis Tabaković pričao u Americi o imigraciji

Svijet
NOVI.BA OTKRIVA: Šta je Bosanac Adis Tabaković pričao u Americi o imigraciji
Grad San Leandro u Kaliforniji pridružio se grupi gradova skloništa za mnoge izbjeligce protiveći se tako anti-imigracijskoj politici Donalda Trumpa

Grad San Leandro u Kaliforniji pridružio se grupi gradova iz San Andreas rascjeda koji su sebe proglasili “gradovima utočištima” za mnoge imigrante i izbjeglice. Stanovnici San Leandra tako su odlučili se suprostaviti anti-imigracijskoj politici američkog predsjednika Donalda Trumpa,

- Osjećam u mom srcu da je to najbolja stvar za koju smo mogli uraditi. Trebate gledati na ljude koji imaju različita razmišljanja – rekla je gradonačelnica San Leandra Pauline Cutter na sastanku Gradskog vijeća.

Kazala je da svi moraju znati šta je zajednički cilj svima i zajedno raditi na tome, jer se samo tako pobjeđuje.

Gimnazijalac iz San Leandra bh. korijena Adis Tabaković izjavio je da je njegova porodica emigrirala iz Bosne i Hercegovine nakon rata, tačnije 1997. godine i da se nastanio u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Došli smo u SAD u nadi da ćemo dobiti novu priliku da imamo bolji život i da živi američki san. Zar to nije sve ono što drugi ljudi kažu kada dođu u Ameriku. Oni žele bolji život i bolje mogućnosti za svoju djecu - spomenuo je Tabaković.

Dodaje da svi imigranti imaju svoju životnu priču.

- Ništa nisu mogli postići u svojoj domovini i zato su došli u Ameriku – zaključuje Tabaković.

Osim San leandra, drugi gradovi koji su se proglasili utočištem su: Oakland, San Francisco, Berkeley, San Jose, Alameda, Santa Cruz i Richmond.

Ne propustite