EKSKLUZIVNO Šta će biti sa Evropskom unijom: Juncker predviđa pet scenarija otkrivao i kojih, ali kuda će sad Balkan?

Tema sedmice
EKSKLUZIVNO Šta će biti sa Evropskom unijom: Juncker predviđa pet scenarija otkrivao i kojih, ali kuda će sad Balkan?
Prvi čovjek EU predvidio pet pravaca za budućnost, a odluka će biti donesena veoma brzo

Šta će biti sa Evropskom unijom? Na to pitanje pokušao je odgovoriti predsjednik EU Jean Claude Junker u dokumentu koji je jučer objavljen, a u kojem on predviđa pet mogućih scenarija za budućnost evropskog bloka. Od pet Junckerovih scenarija samo jedan predviđa nastavak egzistencije Unije kakvu danas poznajemo.

Njih će Juncker danas javno predstaviti i otvoriti debatu, a koja će pretpostavlja se rezultirati konačnim dogovorom do 2019. godine. Sve je počelo izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije, a Novi.ba donosi pet Juckerovih scenarija kojo će, bez sumnje ostaviti, velikog traga i na sam zapadni Balkan kojemu je Unija bila sidro stabilnosti posljednjih godina.

Scenario 1 – Evropa sa 27 država članica, bez Velike Britanije, nastavlja kao i do sada na reformskog kursu dokumenata koje je već usvojila Evropska unija. Do 2025. godine to bi značilo da će se evropljani moći preko granica moći putovati i „vozilima bez vozača“ i bez ikakvih provjera. Mjere sigurnosti bi bile samo povćane na aerodrodromima i u željeznici.

Scenario 2-  Opstaje samo zona jedinstvenog tržišta – EU sa 27 država članica se postepeno decentralizira. Države ne mogu da nađu zajednički stav u vezi sa sve većim brojem pitanja. Do 2025. godine to bi značilo da nema prelaska granica bez provjera, teže je pronaći posao preko granice i prenijeti penzije i primanja. Liječenje u inostranstvo postaje skuplje.

Scenario 3: Samo one države koje žele, čine više zajedno – To znači da EU27 opstaje, ali da samo neke države mogu, ako žele da se dodatno povezuju u odbrani, sigurnosti ili drugim društvenim pitanjima. Nekoliko takvih saveza unutar EU bi nastalo veoma brzo. Do 2025. To bi značilo da 15 članica ustanovi zajedničku policiju protiv prekograničnog kriminala ili 12 država ima propise i dozvolu kretanja za vozila bez vozača, dok druge ne.

Scenario 4: EU ima manje ovlasti, ali je efikasnija – EU sa 27 članica se pokusira samo na neke oblasti i politike i tu napreduju. To bi mogle biti oblasti komunikacija, borbe protiv terorizma ili cyber kriminala.

Scenario 5: Dodatno povezivanje – Države članice odlučuju da dijele još više moći, resursa i donošena odluka. Brže se dogovara unutar EU i o više pitanja. To bi do 2025. Godine značilo da se mnogo lakše dolazi do EU fondova, a kretanje i povezivanje je lakše.

 

 

Ne propustite