EKSKLUZIVNI DOKUMENT EU očekuje pogoršanje prilika u BiH, Wigemarku povjeren i mandat da predloži sankcije!

Tema sedmice
EKSKLUZIVNI DOKUMENT EU očekuje pogoršanje prilika u BiH, Wigemarku povjeren i mandat da predloži sankcije!
U samoj odluci o produženju mandata koju ekskluzivno objavljuje Novi.ba ističe se da je „EUSR provoditi mandat u kontekstu situacije koja se može pogoršati i koja bi mogla otežati ostvarenje ciljeva vanjskog djelovanja Unije“.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini očekuje i pogoršanje prilika, ali ne odustaje od evropsku puta naše zemlje otkriva portal Novi.ba uoči današnje posjete Federike Mogherini Sarajevu. Naime, nekoliko dana prije dolaska Mogherini EU je odlučila produžiti mandat aktuelnom ambasadoru i specijalnom predstavnicu Šveđaninu Larsu Gunnaru Wigemarku za još 16 mjeseci.

U samoj odluci o produženju mandata koju ekskluzivno objavljuje Novi.ba ističe se da je „EUSR  provoditi mandat u kontekstu situacije koja se može pogoršati i koja bi mogla otežati ostvarenje ciljeva vanjskog djelovanja Unije“.

Mogherini stoga stiže kako bi se na licu mjesta uvjerila u stanje u Bosni i Hercegovini te uvidjela do kojih razmjera se kriza može produbljivati. Mandat Wigemarku je povjeren, podsjetimo, prije nekoliko godina kao mjera očajanog prisustva EU u Bosni i Hercegovini, no osim napretka koji je ostvaren refomskom agendom, za mnoge Wigemark nije značajno doprinio snažnijoj poziciji Brisela ni u odnosu na SAD nit na druge međunarodne igrače.

wigemark-faks1

Mogherini dolazi kako bi poručila i SAD, ali i Rusiji i Turskoj da je Brisel najviše zainteresiran i da najviše ulaže u ovaj dio Evrope te da se neće tek tako njega odreći. Wigemarku je tako prije nekoliko dana povjeren i budžet od skoro 15 miliona maraka. Također, u okviru njegovog mandata je i davanje mišljenja i mogućim sankcijama.

-Prema potrebi, pružati savjete Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, (Mogherini) u vezi s fizičkim ili pravnim osobama protiv kojih bi se s obzirom na situaciju u BiH mogle odrediti mjere ograničavanja – navodi se u mandatu koji je povjeren Wigemarku.

Također, uoči dolaska Mogherini, EU je potcrtala svoje ciljeve u BiH u već pomenutom dokumentu, a odnose se na podršku jedinstvenoj i višenacionalnoj BiH.

- Mandat EUSR temelji se na sljedećim ciljevima politike Unije u BiH:

(a) kontinuiranom napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja,

(b) stabilnoj, održivoj, mirnoj, višeetničkoj i ujedinjenoj BiH koja mirno surađuje sa

svojim susjedima; i

(c) osiguravanju da je BiH nepovratno na putu prema članstvu u Uniji.

- Unija će također nastaviti podupirati provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir potpisanog u Dejtonu.

 

Ne propustite