IZETBEGOVIĆ OTVORENO: Da nije bilo 1. marta, ne bi ni Ivanić danas sjedio u fotelji u kojoj sjedi!

Aktuelno
IZETBEGOVIĆ OTVORENO: Da nije bilo 1. marta, ne bi ni Ivanić danas sjedio u fotelji u kojoj sjedi!
BiH je preživjela agresiju, mnogo je stradalih, mnogo je zločina napravljeno. Današnja BiH suočava se s unutrašnjim problemima, vanjske smo prevazišli. Nije referendum 1.marta bio protiv srpskog naroda, on je bio okidač za međunarodno priznanje, a okidač za rat u državi su povukli drugi u Beogradu, kaže Izetbegović

U sarajevskoj Vijećnici održana je svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Povodom toga, prisutnima se obratio Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine RBiH i potpredsjednik SDP-a, te rekao da je cijena BiH visoko plaćena.

BiH je kroz historiju uvijek bila jača od svojih neprijatelja

- BiH je preživjela agresiju, mnogo je stradalih, mnogo je zločina napravljeno. Današnja BiH suočava se s unutrašnjim problemima, vanjske smo prevazišli. Nije referendum 1.marta bio protiv srpskog naroda, on je bio okidač za međunarodno priznanje, a okidač za rat u državi su povukli drugi u Beogradu. Zahvaljujući tom priznanju Mladen Ivanić i drugi imaju funkcije u ovoj državi i sjede tamo gdje sjede - kazao je Lazović, prenosi Dnevni avaz.

On je istakao da nije bilo 1. marta pitanje je šta bi sada bilo.

- BiH je kroz historiju uvijek bila jača od svojih neprijatelja i odbranit će se i od ovih blokada - kazao je Lazović.

Rata bi bilo i bez referenduma

Akademik Ejup Ganić prisjetio se da je u ono vrijeme bila velika dilema, rat je dolazio i s referendumom i bez referenduma.

- U ono vrijeme, vojne i paravojne trupe su prolazile kroz BiH. BiH se mijenjala i imala svoju državnost. Bio je to dobar odziv, više od 60 posto glasali su Hrvati i Bošnjaci i značajan broj gradskih Srba. Pitanje je kako dalje. Mi želimo saradnju sa Srbijom, a vidimo da Srbija ima intenzivnu saradnju s RS. Mi smo i prije intenzivno sarađivali s regionom, a Sandžak i danas treba to gajiti. Međutim, tražim taj probosanski pokret da se formira, jer kako da pravimo put Sarajevo-Beograd. Kako naš narod kaže, svi naši neprijatelji su danas slabiji nego što su onda bili, a ono što nisu mogli predvidjeti je da će druga strana napraviti genocid - kazao je Ganić.

Tri vrijednosti referenduma

Ratni član Predsjedništva RBiH i bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da je dugo razmišljao šta će reći o danima kada je donesena odluka da se ide na referndum i "kada smo izglasli referendumsko pitanje".

Foto: Dnevni avaz

Ne propustite