Biljke osjećaju kada ih jedemo?

Zanimljivosti
Biljke osjećaju kada ih jedemo?
Da biljke imaju inteligenciju, već je poznato, ali prema novom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Missouriju u SAD-u, biljke osjećaju "napad".

Da biljke imaju inteligenciju, već je poznato, ali prema novom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Missouriju u SAD-u, biljke osjećaju "napad", odnosno osjećaju kada ih jedemo i pokušavaju da se "odbrane", prenosi Business Insider.

Istraživanje je sprovedeno na biljci latinskog naziva Arabidopsis, koja je u srodstvu s brokulom i keljom i koja se često koristi u ovakvim eksperimentima. 

Naučnici su tokom istraživanja u blizini biljke puštali snimak vibracija koje ispušta gusjenica dok jede biljku i prema dobijenim rezultatima, čini se da biljka čuje i osjeća te vibracije i reaguje na njih jer za nju predstavljaju stres. 

Naučnici su potom u blizini biljke puštali druge zvukove iz prirode i pratili reakciju biljke, a pokazalo se da na zvuk koji ispušta gusjenica biljka pokušava da se brani. 

"Prethodna, slična, ovakva istraživanja o tome kako biljke reaguju na zvukove, posebno na muziku, pokazala su da biljke osjećaju, a ovo istraživanje otišlo je korak dalje i pokazalo da zvuk koji ispušta gusjenica dok jede, stresno djeluje na biljku, mijenja joj metabolizam i podstiče stvaranje 'obrambenih' hemijskih supstanci", objašnjava Heidi Appel, naučnica koja je učestvovala u istraživanju.

Ne propustite