Hamilton dominantan na startu sezone Formule1

Automoto
Hamilton dominantan na startu sezone Formule1
Aktuelni šampion Formule 1 Lewis Hamilton ostvario je dominantnu pobjedu na trci za Veliku nagradu Australije, kojom je startovala nova sezona.

Aktuelni šampion Formule 1 Lewis Hamilton ostvario je dominantnu pobjedu na trci za Veliku nagradu Australije, kojom je startovala nova sezona.

Vozač Mercedesa je na taj način na stazi „Albert park“ nastavio tamo gdje je stao prošle godine, ostvarivši 34. trijumf u karijeri.

Drugo mjesto, sa sedam sekundi zaostatka, zauzeo je Nico Rosberg u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Sebastian Vettel, na svom debiju u Ferrariju.

Prvu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1 obilježila je apsolutna dominacija Mercedesa, kao i greške i kvarovi praktično svih ostalih timova. Hamilton je bez problema vodio tokom svih 58 krugova, odmah ostavivši Rosberga iza sebe, dok je i Njemac imao veoma usamljenu trku na drugoj poziciji. Vettel je do trećeg mjesta došao u okršaju sa Felipe Massom u Williamsu i to zahvaljujući odličnoj taktici po pitanju odlazaka u boks.

Velika nagrada Australije nije donijela mnoštvo atraktivnih poteza, već su u centru pažnje bile greške i kvarovi. Na startu trke na „Albert parku“ našlo se samo 15 vozača, a kroz cilj je prošlo samo 11 i ’kratak’ za bodove od svih njih ostao je Jenson Button u McLarenu.

Pored toga što je Menor očekivano propustio otvaranje sezone, na startu prve trke nisu se našli Valtteri Bottas u Williamsu, zbog bolova u leđima, kao i vozači Red Bulla i McLarena Daniil Kvyat i Kevin Magnussen, zbog kvarova. Već poslije starta, na stazi je ostalo 13 vozača, a odustajanja Kimija Raikkonena i Maxa Verstappena su posljedica greške tima, odnosno kvara motora.

Epitet junaka trke, uz Hamiltona, definitivno zaslužuju Vettel i Felipe Nasr u bolidu Saubera. Četvorostruki svjetski šampion je već na prvoj trci u Ferrariju došao do podijuma, što je poslije prošle sezone italijanskog tima ravno trijumfu. Nasr je na svom debiju kao petoplasirani prošao kroz cilj i to pošto je iza sebe uspio da ostavi vozača Red Bulla Daniela Ricciarda.

Odličan debi imao je i vozač ekipe Toro Rosso Carlos Sainz Jr., koji je na kraju bio devetoplasirani, iako je zbog greške tima ostao predugo u boksu. Ispred njega bili su vozač Force Indie Nico Hulkenberg i Marcus Ericsson u drugom Sauberu, dok je osvajače bodova kompletirao Sergio Perez iz Force Indie.

Najveće razočaranje, ali vjerovatno očekivano, predstavlja izdanje McLarena, odnosno Buttona. Iako se Britanac borio svim silama da dođe do jednog boda, bolid britanskog tima je jednostavno bio daleko sporiji od svih ostalih. Pored McLarena, najveći gubitnik je i Lotus, pošto su Pastor Maldonado i Romain Grosjean trku u Australiji završili već u prvom krugu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Malaysian u Kuala Lumpuru 29. marta.

Ne propustite