OTKRIVAMO Šta je pozadina krize u BiH: Vučić gubi Kosovo pod Trumpom i želi preko Dodika i Ivanića "nahraniti" nacionaliste koji ga drže na vlasti u Srbiji!

Tema sedmice
OTKRIVAMO Šta je pozadina krize u BiH: Vučić gubi Kosovo pod Trumpom i želi preko Dodika i Ivanića "nahraniti" nacionaliste koji ga drže na vlasti u Srbiji!
Beograd, kako nam je rečeno, posljednjih dana lobira u međunarodnim krugovima, posebno u Evropi, tvrdeći da ako će se već odreći Kosova, mora dobiti neku vrstu kompenzacije u Bosni i Hercegovini!

Srbija je danas otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom o članstvu. Istovremeno, Aleksandar Vučić, srbijanski premijer odbacuje nove izbore i najavljuje „zlatno doba“ i stabilnost u ovoj državi.

S druge strane granice, preko Drine, njegovi politički sateliti iz Republike Srpske žele izazvati veliku političku krizu u BiH zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde kojom je Srbija oslobođena krivice za genocid. Na jednoj strani stabilnost, a na drugoj priče o raspadu i rušenju i to zbog pravnog procesa.

Iza svega se, međutim, kako tvrde dobro upućeni izvori portala Novi.ba, krije opasna međunarodna igra u kojoj Vučić i Srbija preko leđa BiH, konačno riješavaju pitanje Kosova koje je, uprkos željama Milorada Dodika i Mladena Ivanića, glavni problem za Beograd i njihov prioritet.

Naime, dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, prvotno oduševljenje Srba zamijenjeno je ogorčenjem, jer je novi američki predsjednik vrlo jasno dao do znanja da će njegova podrška Kosovu biti nesporna i bezuvjetna.

Slično se desilo i predsjednikom George Bushom mlađim, u čijem mandatu je Kosovo dobilo nezavinosnost, a u Trumpovom će se Vučić očito morati pomiriti sa time i javno priznati neovisnost nekadašnje pokrajine.

No, da bi aktuelni premijer to mogao učiniti i „ostati živ“, naravno politički, neophodno je izazvati krizu u Bosni i Hercegovini gdje će se umjesto na Kosovu, „braniti srpstvo“.

Beograd, kako nam je rečeno, posljednjih dana lobira u međunarodnim krugovima, posebno u Evropi, tvrdeći da ako će se već odreći Kosova, mora dobiti neku vrstu kompenzacije u Bosni i Hercegovini!

  • Vučić na izvjestan način prijeti da će on, kao proevropski političar koji je stabilizirao Srbiju i ima podršku zapada, izgubiti vlast ako prizna Kosovo, a ne „nahrani“ nacionalizam „barem krizom BiH“, ako je i nečim ozbiljnijim – kaže naš izvor.

Kako nam je pojašnjeno, Vučiću je ipak jasno da separatističke želje Banja Luke nikada neće dobiti podršku, ali to ne znači da on ne može njih koristiti da igra nacionalističku igru u BiH sa namjerom da skrene pažnju javnosti u Srbiji, i to posebno uoči predsjedničkih izbora, sa činjenice da će sa Trumpom u Bijeloj kući Kosovo zauvijek biti izgubljeno.

  • BiH tako postaje svojevrstan talac situacije na Kosovu, gdje su pregovori došli u ćorsokak. Poruke koje Trump šalje Srbiji ne ohrabruju Beograd koji se sprema da prihvati realnost, ali da bi tu gorku pilulu progutali, koriste Dodika i Ivanića tobože ih podržavajući u galami u vezi sa tužbom – navode naši sagovornici.

Najveće žrtve aktuelne, vještački izazvane krize će biti upravo Dodik i Ivanić, koje će Vučić samo iskoristiti.

  • Bosanski Srbi ovime ništa neće dobiti, kao što nisu ni referendumom kojeg samo pamti još Tužilaštvo BiH. Oni će biti marionete kojima će Vučić odigrati predstavu i osigurati sebi predsjedničku poziciju i to u vrijeme kada riješava i pitanje Kosova. I da, BiH će izgubiti još koju godinu na evropskom putu, dok Srbija otvara nova poglavalja – pojašnjavaju. 

Ne propustite