ALARMANTNO Hrvatski meterolozi strahuju od poplava: Prvi dio marta nas čekaju kiše, a sve podsjeća na majsku katastrofu!

Tema sedmice
ALARMANTNO Hrvatski meterolozi strahuju od poplava: Prvi dio marta nas čekaju kiše, a sve podsjeća na majsku katastrofu!
- Što se tiče oborina, one će biti oko prosjeka, možda malo više u ožujku. No, ono na što treba upozoriti jest mogućnost poplava, osobito u ožujku i to zbog kombiniranog faktora, topljenja snijega u Alpama zbog više temperatura, ali i zbog mogućnosti za višak kiše – navode meterolozi iz Hrvatske.

Kraj februara i početak marta će, osim povremene stabilizacije, donijeti uglavnom kišno vrijeme, govori dugoročna metereološka prognoza Federalnog hidrometereološkog zavoda, ali metereolozi ih Hrvatske upozoravaju i na opasnost od poplava!

Prvih šest dana marta prognostičari najavlju kišu u većem dijelu BiH, a uz topljenje snijega zbog viših tempetatura opasnost od popalava, a posljedično tome i klizišta, postaje sve veća. Ovih dana oko Kaknja vlada alarmatno stanje zbog velikog klizišta i poplava koje su jučer prekinule saobraćaj i na najvažnijoj cesti u BIH – autoputu na koridoru 5C.

- Što se tiče oborina, one će biti oko prosjeka, možda malo više u ožujku. No, ono na što treba upozoriti jest mogućnost poplava, osobito u ožujku i to zbog kombiniranog faktora, topljenja snijega u Alpama zbog više temperatura, ali i zbog mogućnosti za višak kiše – navode meterolozi iz Hrvatske.

U Bosni i Hercegovini su još uvijek svježa sjećanja na katastrofalne poplave iz maja 2014. godine kada je veliki dio centralne i sjeverne Bosne bio pogođen stravičnim izlijevanjem vodotoka i klizištima koje su odnijele živote i milijarde maraka vrijednu imovinu.

Od tada, uprkos sporadičnim projektima, nije pretjerano mnogo učinjeno da regulaciji vodotoka i spremnosti za odbranu od ove opasnost, pa stanovništvo sa pažnjom prati padavine u ovom dijelu godine. 

Ne propustite